КЕВР ще проверява последните сделки на "Булгаргаз" за продажби в Румъния. Това съобщиха от комисията.

През последните дни бяха изнесени данни, че "Булгаргаз" е реализирал сделка за 37 000 мегават часа природен газ в Румъния. Това бе определено от лидера на ГЕРБ Бойко Борисов като "кражба за милиони". Сделката бе атакувана и от други политици - Румен Овчаров, Румен Петков.

Наскоро ръководството на "Булгаргаз" бе сменено от правителството, като за тази рокада неодобрително се изказа президентът Румен Радев.

Ето съобщението на КЕВР:

"Със заповед на председателя на КЕВР от 07.02.2022 г. работна група на регулатора от Дирекция "Мониторинг и контрол по изпълнение на Регламент (ЕС) 1227/2011 относно интегритета и прозрачността на пазара на търговия на едро с енергия (REMIT)" започва проверка на сключени сделки на "Газов Хъб Балкан" ЕАД за периода 1-7 февруари 2022 г.  за наличие на обосновано предположение за извършено нарушение на чл. 3 и чл. 5 от Регламент REMIT.

Повод за назначената проверка са медийни публикации през последните дни, по които Комисията се самосезира.

След задълбочено проучване на всички изнесени факти и обстоятелства работната група предстои да изготви доклад за резултатите от проверката.

В съответствие с изискванията на REMIT докладът ще бъде обсъден на заседание на Комисията. В зависимост от изводите и констатациите в него регулаторът ще реши дали да образува производство за установяване на нарушение на чл. 3 и чл. 5 от Регламента".

В същото време

В същото време днес бившият изпълнителен директор на "Булгаргаз" Николай Павлов се яви днес на разпит в Софийската градска прокуратура - в качеството му на свидетел.

"Обясних как функционира газовият пазар. Отговорил съм на всички въпроси, които касаят договорите и доставките. Нямам никакви притеснения, защото сме абсолютно изрядни. Този бизнес се контролира от регулатора", заяви Павлов след разпита. И пак обяви в какво добро състояние е оставил дружеството - с предплатен азерски и руски газ, с платени сметки, като последното бе по повод обвиненията на новото ръководство, че са заварили дружеството не само с освободен в последния момент висш мениджмънт (със съответната сума), но и с почти изпразнени сметки.

Разпитът продължи над пет часа. Това е първата публична поява на експерта, след като правителството предприе действия за отстраняването му от ръководния пост на „Булгаргаз” заедно с цялото ръководство на дружеството, отбелязва Нова тв.