Британската кралица Елизабет Втора отбелязва днес 70-ата годишнина от възкачването си на престола, предадоха световните агенции, цитирани от БТА.

Официалните чествания всъщност са насрочени за юни, когато ще има четири почивни дни заради празничните прояви. Кралицата пък се намира сега в кралската резиденция в Сандрингам. За днес не се предвижда някакво по-специално мероприятие там. Но вчера тя все пак даде малък прием за хора от местната общност и за доброволци и получи като подарък торта, която собственоръчно разряза.

Малко след това британската кралица официално заяви, че би искала снаха й Камила, съпругата на принц Чарлз, да стане кралица консорт, когато Чарлз заеме трона. Това решение бе приветствано днес от британските издания.

В. "Дейли мейл" написа: "Камила ще стане кралица" и подчерта, че решението на Елизабет Втора слага край на години спекулации и несигурност за бъдещата роля на херцогинята на Кембридж, едно време хулена заради предполагаемата й роля в краха на брака на Чарлз с принцеса Даяна.

Според изданието изявлението на кралицата е ясен знак за нейната непоклатима подкрепа за снаха й, но и е доказателство за трайните й чувства към жената, донесла щастие на най-големия й син.

В. "Дейли експрес" пък информара, че по този начин кралицата е направила "подарък по повод платинения си кралски юбилей" на Чарлз.

В. "Сънди таймс" отбелязва, че жестът на кралицата слага край на години на полемика и объркване относно бъдещата роля на Камила, когато Чарлз се възкачи на престола и подчертава, че за първи път Елизабет Втора изразява мнението си по един въпрос, разделящ общественото мнение от брака на Чарлз с Камила през 2005 г. досега.