Премиерът и президентът се сдобряват - поне за пред обществеността, след като размениха остри реплики по най-горещите теми в държавата - "Булгаргаз" и Северна Македония.

"В един отбор сме - отбора на България. Ако имаме разминавания, това е ролята на разделението на властите. Но общият ни интерес е един и същ - за благото на България", каза тази вечер по БНТ премиерът Кирил Петков.

А утре премиерът заедно с президента Румен Радев ще почете 150 години от рождението на Гоце Делчев пред паметника на революционера в Благоевград. Решението двамата да се появят заедно на обща церемония явно е взето в ранния следобед днес, тъй като първоначалната информация бе, че премиерът Петков ще поднесе цветя пред паметник на Гоце Делчев в Борисовата градина в столицата. 

Общото честване на Гоце Делчев в Северна Македония се провали, тъй като техният премиер и външен министър се оправдаха с външнополитически ангажименти. В Скопие отива наша делегация, водена от политици от ИТН - външната министърка Теодора Генчовска и шефа на парламентарната Комисия по култура и медии Тошко Йорданов.

Именно позицията на българското правителство по адрес на Република Северна Македония бе повод за първата остра критика на президента към Кирил Петков. Радев заяви, че посещението на премиера в Скопие е било прибързано. 

„Македонските българи се борят за равноправие, което да е гарантирано в тяхната конституция. Те се борят за пълноценната си интеграция в обществения живот в страната. Това е коренно различно от сепаратистките нагласи и претенциите за малцинство, които изповядват хората, с които се среща президентът Пендаровски.  Всяко прибързано действие на българското правителство, всеки позитивен сигнал, може да се тълкува превратно като някакви отстъпки от българската страна. Посещението на българския премиер в Северна Македония беше прибързано. Имал съм откровени разговори с него”, заяви президентът Румен Радев пред журналисти.

Нямаше да понеса нито ден да забавя това посещение - отвърна Кирил Петков. - Има много сили на Балканите, които не искат РСМ да бъдат част от ЕС. Стига сме се оправдавали с чужди страни, чужди велики сили, да запретнем ръкави. 

А днес пред БНТ заяви, че няма да прави компромис с политическите искания към Скопие относно езика на омразата, правата на македонските българи и учебниците по история, както и че има конкретни резултати от новата му политика на добросъседство. Петков каза, че познава македонския премиер Димитър Ковачевски от две седмици, но всичко, което той му е казал, го е изпълнил, а "премиерите сме отговорни за външната политика". Така той неглижира провокативните изказвания на президента на РСВ Стево Пендаровски след срещи с ОМО "Илинден".

Втората линия на противопоставяне премиер-президент бе заради смяната на ръководството на "Булгаргаз".

Румен Радев предупреди премиера Кирил Петков да не се връща към практики от времето на ГЕРБ и рече:

"Когато кабинетът извършва смени в ръководствата на дружествата, би следвало да гарантира, че няма да има отново частни посредници  при доставката на газ и че ще се постигнат по-добри условия за България и по-добри цени."

Тази вечер по БНТ Кирил Петков отново потвърди, че ако има възможност да върне времето назад, отново би сменил ръководството на "Булгаргаз". 

На въпрос на водещата Поли Златарева обаче не е ли видял изказването на Румен Радев като жълт картон, премиерът каза:

"Никакви посредници няма да се вкарват никъде. Най-евтиния газ без посредници - това ни е стратегията. Хубаво е едната власт да предупреждава другата за рискове. Аз видях това, а не жълт картон. Жълтият картон са високите цени, които всички ние плащаме."

Премиерът Кирил Петков говори и по още няколко теми в интервюто си за БНТ, след като откровено сподели, че се надявал да получи поне една седмица толеранс в изпълнителната власт, но това не се случило.

Петков похвали здравната министърка Асена Сербезова за реакцията след смъртта на жената във Враца и сега щяло да има промяна в работата на всички спешни отделения в страната. Добре работел и новият план на правителството за действие в борбата с пандемията.

"Антиваксърите са 15 различни групи с различни вярвания - ако нямат трибуна някой да ги изслуша, те се капсулират и стават агресивни. Ние ги поканихме да им чуем аргументите.

Зеления сертификат - ако стигнем до 60 на сто ваксинация, бихме го махнали, или ако паднат интензивните легла под пет процента", каза още Кирил Петков. 

Премиерът похвали и бюджета -  5,8 на сто от БВП отивали за публични инвестиции, което щяло да доведе до много нови работни места. Заложеният дефицит нямало да попречи на желанието ни да влезем в еврозоната.  Петков нарече оставката на Сотир Цацаров "една голяма стъпка", а защити предложението съдия да става временно прокурор, за да разследва главния прокурор.

"Няма министерство, в което да не отворим някоя папка, и да не видим огромен проблем", обобщи премиерът Кирил Петков.