Симеон Деянов няма да участва на зимните Олимпийски игри в Пекин, потвърдиха официално от БОК.

Ски-бегачът прекара не леко на COVID-19 и възстановяването му върви бавно, заради което в последните дни е загубил доста от спортната си форма. Освен това състезателят много трудно в подобно състояние може да отговори на високите здравни изисквания на МОК и организаторите на Игрите, за да пътува за Китай.

Всичко това е причина БФ по ски официално да оттегли заявката на Деянов, за което беше уведомен БОК и олимпийската мисия на страната в Пекин, предаде БТА.

27-годишният спортист, който беше единственият български представител в ски-бягането, даде положителен тест за COVID-19 през миналата седмица, дни преди планираното заминаване за китайската столица.

Първоначално той е без симптоми, което породи надежди, че ще може да се възстанови бързо, но впоследствие развива такива.

Деянов беше един от 16-те спортисти от страната с квоти в Пекин, а с неговото отпадане България ще бъде представена само в шест спорта от едва 15 състезатели, което е най-малката бройка след игрите в Лейк Плесид през 1980 година, когато в групата са включени само осмина.

Симеон Деянов трябваше да направи олимпийски дебют на 6 февруари в скиатлона на 15 плюс 15 километра, а след това да участва на 8 февруари в спринта и на 11 февруари на 15 км класически стил.Здравкова по-късно днес ще бъде един от двамата знаменосци на българската делегация заедно със сноубордиста Радослав Янков на церемонията по официалното откриване на Олимпиадата в китайската столица.

Мария Здравкова пък заменя Даниела Кадева в утрешната смесена щафета по биатлон на 4 по 6 км.

От треньорския щаб на българския отбор обясниха, че отпадането на Кадева от състава е станало в последния момент по препоръка на лекарите заради неотшумяла болка в оперираното в първата половина на януари поради фрактура на костица стъпало на крака.

Така 23-годишната Здравкова, която ще бъде на втори пост в българския квартет утре, ще направи олимпийския си дебют. Милена Тодорова ще стартира в щафетата, а на трети и четвърти пост при мъжете остават Владимир Илиев и Димитър Герджиков.

Първият старт от общо 11 в олимпийската програма на биатлона е в събота от 17:00 часа местно време (11:00 часа българско), а в него ще участват 20 смесени щафети.