Украинските и руските състезатели се държат на разстояние един от друг на Зимните олимпийски игри в Пекин, предаде Ройтерс в репортаж.

На фона на струпването на руски войски по украинските граници, спортистите от двете страни заформиха крехък мир на пекинската олимпиада, за който допринасят и мерките срещу разпространението на коронавируса. Има обаче и примери за приятелство, което остава ненакърнено от ситуацията в момента.

Украйна препоръча на състезателите си да избягват руснаците, доколкото е възможно, и им даде указания как да се държат, в случай че бъдат предизвикани. Мерките срещу COVID-19 в "олимпийския балон" ограничиха, но не премахнаха напълно досега между тях.

"Не сме най-добри приятели, каза украинската състезателка по бобслей Лидия Гунко. - Ние прекарваме времето си с нашия отбор. Не сме в контакт с руснаците."

Работата на спортиста на Олимпиадата, добави Гунко, е да печели медали и да представи достойно страната си, а не да трупа политически точки.

Въпреки че тя не е чувала за някакви произшествия между състезателите на двете страни, Гунко заяви, че изострящото се политическо напрежение се е отразило на украинските олимпийци.

"Обстановката около Украйна ни се отразява, защото всички имаме семейства и приятели там, рече състезателката по бобслей. - Разбира се, ние се отнасяме към всеки като към отделна личност, но това неминуемо оставя своя отпечатък."

Украинските състезатели не обичат да говорят за положението у дома. Украинският олимпийски комитет поиска репортерите да не разпитват спортистите за политика, защото според него това ги "кара да губят почва под краката си в емоционален план".

Помолен да коментира обстановката в родния си град Харков, украинският състезател по фигурно пързаляне Максим Никитин (на снимката долу с Олександра Назарова) бързо смени темата и започна да говори за храната, която се сервира в Олимпийското село.

Друг фигурист - Иван Шмуратко избяга от въпросите за настроението в Украйна с думите, че е дошъл на Олимпиадата, за да даде най-доброто от себе си.

Руските олимпийци, които се състезават под неутрален флаг и без национален химн заради допинг санкциите, казаха, че острите изказвания на политиците от двете страни не са отразили на остановката в Пекин.

На неотдавнашна тренировка в шорттрека пролича приятелство между Семьон Елистратов, бронзов медалист на 1500 метра от Игрите през 2018 г., и украинецът Олег Гандей, който му даде тласък на тренировките за щафетата.

"Отношенията между нас са приятелски, каза Елистратов пред РИА Новости. - Олег винаги ми казва: "Не обръщай внимание на това, това е само политика."

Руските власти заявиха, че са против "политизацията" на Игрите и се обявиха срещу дипломатическия бойкот на някои западни държави.

"Ако украинските състезатели спечелят на Игрите през 2022 г., ние ще се радваме искрено за тях и ще ги поздравим за медалите", каза пред ТАСС спортният министър Олег Матицин.