Руският президент Владимир Путин пристигна днес в Пекин за откриването на Зимните олимпийски игри и за разговори с китайския си колега Си Цзинпин, предаде Асошиейтед прес. Агенцията посочва, че двамата лидери се представят като противотежест на САЩ и техните съюзници.

Посещението на руския лидер идва на фона на нарастващата подкрепа от Китай за Москва в спора с Украйна, който заплашва да се превърне във въоръжен конфликт.

Присъствието на Путин го прави най-известният гост на събитието след решението на САЩ, Великобритания и други държави да не изпращат официални делегации в знак на протест срещу нарушаването на човешките права в Китай и отношението му към уйгурите и други мюсюлмански малцинства.

Пристигането на Путин от Москва рано следобед днес беше потвърдено от руската държавна информационна агенция РИА Новости. Двамата лидери трябва да проведат разговори, след което да обядват на четири очи.

Дискусиите отбелязват първата им лична среща от 2019 г. Китай и Русия все повече съгласуват външните си политики двустранно и в световни органи като ООН, в опозиция на водения от Съединените щати блок.

Лидерите на петте бивши съветски държави от Централна Азия, които имат тесни връзки както с Русия, така и с Китай, всички последваха примера на Путин и присъстват, заедно с колеги от други държави, които имат политически и икономически интереси с Пекин.

Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш, директорът на Световната здравна организация Тедрос Аданом Гебрейесус и генералният директор на Световната организация за интелектуална собственост Дарен Танг бяха сред другите високопоставени лица, които пристигнаха днес.

Очаква се преговорите Путин-Си да се съсредоточат върху координирането на външната политика на техните страни, като Путин пише в статия, публикувана вчера от китайската информационна агенция Синхуа, че Москва и Пекин играят „важна стабилизираща роля“ в глобалните дела и помагат за развитието на международните отношения като „по-справедливи и приобщаващи.”

Руският президент разкритикува „опитите на някои страни да политизират спорта в полза на своите амбиции“, очевидна препратка към водения от САЩ дипломатически бойкот, който не засяга участието на спортисти в Игрите.

Юрий Ушаков, съветник по външните работи на Путин, каза, че Москва и Пекин планират да излязат със съвместно изявление, което ще отразява техните споделени възгледи за глобалната сигурност, а официални лица от двете страни ще подпишат повече от дузина споразумения за търговия, енергетика и в други области.

Ушаков отбеляза, че Москва и Пекин имат близки или идентични позиции по повечето международни въпроси. Той каза, че Китай подкрепя исканията на Русия за гаранции за сигурност, които са в основата на противопоставянето около Украйна.

Китайският външен министър Ван И каза на държавния секретар на САЩ Антони Блинкън в разговор миналата седмица, че опасенията за сигурността на Москва трябва да бъдат взети сериозно и да бъдат разгледани, изявление, което бележи значителна промяна в политиката за Пекин.

Струпването на повече от 100 000 руски войници близо до Украйна подхранва опасенията на Запада, че Москва е готова да нахлуе у съседа си. Русия отрече да е планирала офанзива, но призова САЩ и техните съюзници да дадат обвързващо обещание, че НАТО няма да се разшири в Украйна и други бивши съветски държави или да разположи оръжия там, както и да оттегли силите си от Източна Европа - искания, твърдо отхвърлени от Запада.

Някои наблюдатели предполагат, че Пекин следи внимателно как САЩ и техните съюзници действат в противопоставянето около Украйна, докато обмисля по-нататъшната си стратегия за Тайван, като твърдят, че нерешителността на Вашингтон може да насърчи Китай да стане по-настоятелен.

Русия и Китай проведоха серия от съвместни военни учения, включително военноморски учения и прелитания на стратегически бомбардировачи над Японско море и Източнокитайско море. През август руски войски за първи път бяха разположени на китайска територия за съвместни маневри.

Путин също така отбеляза, че Русия споделя изключително чувствителни военни технологии с Китай, които помогнаха за значително укрепване на неговите отбранителни способности.