На всяка община, която има недостиг и невъзможност да плаща сметките си за електричество и други услуги и иска подпомагане от държавата, ще бъде изпращана проверка от Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ), за да сме сигурни, че липсата на средства не е функция на непрозрачни обществени поръчки.

Това заяви пред журналисти в Министерския съвет премиерът Кирил Петков след края на правителственото заседание. 

Петков съобщи, че се сформира работна група между Министерството на енергетиката и Министерството на финансите, която ще преценява нуждите за подпомагане на общините. 

Министърът на енергетиката Александър Николов поясни, че работната група ще преценява какъв е размерът на общите разходи за електроенергия на общините и дали ще има допълнителни компенсации за общините.

Министърът каза, че работната група ще проверява още дали общините, получили помощ по т.нар. Норвежка програма, са изпълнили реално мерките за енергийна ефективност. Когато се установят всички данни и реални нужди на съответните общини, ще се пристъпи към тяхното подпомагане, посочи Николов.

 
Искането на ГЕРБ за 100% компенсация на разходите за ток и газ на общини, детски градини, училища и храмове в страната бе отхвърлено вчера от енергийната комисия към парламента. Виждането на бившите управляващи бе, че държавата трябва да помогне с пълната сума от разликата между прогнозната цена на КЕВР и реално заплащаната към момента.

Причините за отказа са няколко. На първо място е липсата на разчети - колко точно ще струва мярката. На второ - предположение от страна на управляващите партии, че става дума за обикновен популизъм. 

 

Нито един община не е поискала официални компенсации

Нито една община не се е обърнала към Министерство на енергетиката с искане за помощ отвъд гласуваните компенсации. 

Това пък заяви по-късно през същия ден министърът на енергетиката Александър Николов. Той подчерта, че правителството все пак не очаква такива официални покани и продължава работата. 

Междувременно обаче заяви и че се работи по възможността да се изградят собствени мощности в тези общини, където условията позволяват това. Това е именно и част от дългосрочните инвестиционни инициативи на правителството.

"Добрата новина в случая е, че България от гледна точка на слънчева енергия е една от най-добрите държави в ЕС. Второ, напредването на технологиите позволява изграждането на такива мощности. Третото нещо, разглеждаме с колегите всички необходими промени в нормативната уредба"

Извън горещата тема за сметките на ток за общините, Николов изрази мнение, че работодателите вече са доволни от новия дизайн на компенсациите за тях, макар и да призна, че и в момента те са недостатъчни.