Европейската комисия предложи днес сертификатите за COVID-19 да останат в сила при пътуване в ЕС до края на юни 2023 г.

Целта е Съюзът да бъде подготвен за възможно увеличение на броя на заразените във втората половина на тази година и за поява на нови вирусни щамове, каза говорителят на ЕК Стефан де Кеерсмаакер.

Той обаче не каза дали това предложение отчита последното развитие на пандемията и наблюденията, че заболяването вече не причинява досегашните щети.

Според Де Кеерсмаакер целта е пътуването в ЕС да остане безопасно. Предложението може да влезе в сила, ако бъде одобрено до 30 юни от Европейския парламент и Съвета на ЕС.

Решенията как да се използват сертификатите на национално равнище остават в ръцете на властите на страните членки. От Комисията изтъкват, че европейското законодателство нито изисква, нито забранява използването на сертификатите по национални правила. ЕК насърчава държавите да признават еднаква валидност на сертификатите за национални цели и при пътуване в ЕС.

През декември 2021 г. Комисията предложи валидността на сертификатите за ваксинираните при пътуване да бъде 270 дни. Оттам поясняват, че без удължаване на европейския сертификат съществува възможност държавите да въведат различни собствени и объркващи пътниците правила.

Предвижда се ЕК да представи до края на март нов доклад за изпълнението на европейското законодателство за сертификатите.