Френският външен министър Жан-Ив Льо  Дриан, който е  в Букурещ, се е срещнал днес виртуално с девет свои колеги от Източна Европа, за да обсъди кризата около Украйна, предаде Ройтерс. По информация на Клуб Z е участвала и българската министърка на външните работи Теодора Генчовска.

 В реч пред румънския парламент вчера Льо Дриан каза, че Париж иска да покаже своята солидарност и да подчертае единството на Европейския съюз, след като Русия е избрала да действа като дестабилизираща сила.

"Франция е готова да се ангажира с нови осигуряващи мерки на НАТО в Румъния", е казал Льо Дриан, говорейки заедно с румънския си колега Богдан Ауреску. "Ние сме горди да застанем до вас, когато положението със сигурността се влошава по вашите граници, които са и наши граници".

НАТО има многонационален сухопътен контингент от 4 000 войници в Румъния. САЩ имат отделно свои войници, временно пребиваващи в бази в Румъния и в България, отбелязва Ройтерс.

Агенцията цитира френски представители, според които целта на Париж сега е да се създаде мисия, подобна на тези в Балтийските републики, които имат водеща държава, координираща сухопътните, военновъздушните и военноморските сили.

Франция предлага тя да бъде водещата държава на мисията, която може да включи около 1 000 военни от различни страни.

Очертанията на мисията ще бъдат обсъждани на среща на отбранителните министри на НАТО в средата на февруари. Докато политическото решение би могло да бъде взето тогава, разполагането на силите би отнело известно време, са казали дипломати, цитирани от агенцията.