Мисисипи става 37-ият американски щат, легализирал марихуаната за лечебни цели. Губернаторът Тейт Рийвс подписа закон, с който се позволява употребата на канабис за лечение на тежки заболявания, предаде Ройтерс.

Рийвс изтъкна, че една от целите е да се ограничи употребата на марихуана за развлечение. Републиканецът подкрепи отхвърлянето на по-ранна и много по-либерална версия на законопроекта.

Достъп до наркотика ще имат само пациентите, диагностицирани с тежки заболявания и състояния като рак, СПИН, Паркинсон, Алцхаймер, аутизъм и други. Те ще могат да получават не повече от 3 унции канабис на месец, или 3,5 грама ден. Мярката също така позволява да се предписва канабис за всяко "състояние на болка, при което причината за болката не може да бъде отстранена или лекувана по друг начин... и при което не е възможно облекчаване или излекуване на причината за болката". Писмено удостоверение трябва да бъде предоставено от лицензиран медицински специалист, а законопроектът изисква лично посещение в офиса, за да се получи такова.

Гласоподавателите в Мисисипи одобриха с огромно мнозинство предложението за създаване на програма за медицински канабис през ноември 2020 г. Макар повечето щати да са легализирали медицинската марихуана, тя остава класифицирана като незаконен наркотик според федералното законодателство на САЩ.

Към ноември 18 щата и окръг Колумбия са въвели мерки за регулиране на консумацията на марихуана за развлечение.