Турската инфлация нарасна на годишна база през януари до близо 20-годишен връх от 48,69%, като нейното повишение беше подсилено от нестандартната политика на централната банка на понижаване на лихвите и от рязката обезценка на местната валута през миналата година, пише БНР. 

Що се отнася до индексът на потребителските цени, то той е повишен в Анкара през януари с 11,1% спрямо декември 2021 г., показват данни на официалната статистика на страната.

Спрямо година по-рано инфлацията в началото на 2022 г. скочи с цели 48,69% след повишение с 36,08% през декември 2021 г. и очаквания за по-скромно ускорение до около 46,7 на сто.

Това е най-висока инфлация в страна от април 2002 г. насам и много по-висока от тази през януари 2021 г. (14,97%).

Припомняме, че турската лира се обезцени с 44% през миналата година, тъй като централната банка намали лихвените проценти с цели 500 базисни пункта заради стремежа на президента Реджеп Ердоган да даде приоритет на кредитите и износа въпреки двуцифреното увеличение на цените.

Отчасти в отговор на валутните сътресения, Турция повиши поредица от администрирани цени тази година, включително на природния газ, електричеството, пътните такси и автобусните такси, което допълнително засили инфлационния натиск.

В същото време президентът Ердоган повиши минималната заплата с цели 50%.