За пореден път и днес във Враца имаше протести по повод нелепата смърт на млада жена в спешното отделение в града.

"Съпричастни сме към това, което се случва. Вчера беше една жена, а утре ще дойде нашият ред. Жената, която посрещна пациентката на регистратурата следва това, което й е наредено. Там има камера, която я следи. Затова по етапен ред трябва всеки да си понесе отговорността, и най-вече министъра", каза един от протестиращите пред Нова тв. 

Призивът на семейството е да бъдат оставени да изживеят болката си. Детето, което видя смъртта на майка си, има законови настойници, то не може да бъде осиновено, обясни представител на платформата “Бъди добър, прави добро” , която свързва, желаещи да помогнат със семейството на починалата жена.

Бабата и дядото по майчина линия ще бъдат попечители на детето. Семейството ще бъде подпомогнато с еднократна помощ.

Днес предстои ексхумацията на починалата жена, ще бъде направена аутопсия и тепърва ще се изясняват причините за нейната смърт.

"Наредбите са разписани правила, които трябва да бъдат спазвани. Необходимо е да имаме достатъчно кадрово обезпечение на подготвени кадри. Една от първите неща, което излезе е, че медицинската сестра, която е излязла, е с много малък опит", каза доц. Антон Тонев (ПП), председателят на Комисията по здравеопазване в Народното събрание, по Нова тв.

Според него стандартът за спешен триаж е много добре разписан, но кадрите трябва да бъдат обучени и той трябва да се спазва. Има назначени и допълнителни изследвания, които да покажат дали самото състояние на жената е можело да бъде предотвратено, заяви още Антон Тонев.

Според д-р Иван Кокалов от КНСБ, който говори по БНТ, в основата на проблема стои човешкият фактор - липсата на достатъчно кадри и апаратура, както и ниското заплащане на медицинския персонал, особено в по-малките населени места. Той призова за гаранции за кариерно израстване на медиците, както и за реформа в системата на спешната помощ - включване на повече парамедици в линейките, така че да се освободят повече лекари за спешните отделения на болниците.

В БТВ бе получен още един сигнал за подобен случай.

Мая Христова твърди, че е загубила своя баща през 2019 г. заради забавяне и грешна лекарска преценка в пловдивската болница "Свети Георги". Вече две години тя се опитва да осъди лечебното заведение.

"Баща ми постъпва след сигнал до Бърза помощ и е приет в рамките на 15 минути в спешен кабинет на УМБАЛ „Свети Георги“, където престоят му е продължил пет часа, в които не е оказана абсолютно никаква спешна помощ на лицето. Докладът, който ни беше предоставен и изискан от болницата, е един амбулаторен лист, в който в рамките на пет часа е направена пълна кръвна картина и една банка натриев хлорид", обясни тя.

Мъжът постъпва със симптоми за болка и стягане в гърдите и световъртеж.

От УМБАЛ „Свети Георги“ изпратиха позиция до БТВ:

„Пациентът Милчо Велков е постъпил в Спешното отделение с екип на ЦСМП. Предвид симптомите и заради наличие на пролапси, които са видени от извършената кардиограма, инвазивният кардиолог предлага хоспитализация и извършване на коринарография“.

От болницата добавят и че е извършена проверка от прокуратурата, която е приключила с отказ за образуване на досъдебно производство.