Провокативна изложба  на име "Другите българки" ще бъде представена на 8 март - тя представя транссексуални българи, които позират като модели на Владимир Димитров-Майстора. 

Един от моделите е културистът Тихомир от "Фермата", който решава да стане жена и се превръща в Мелиса Рангелова, съобщава БТВ.

Творбите на художника Михаил Вучков предизвикаха много остра реакция, след като проектът му получи 10 000 лева от „Национален фонд култура“ към Министерството на културата.

Вучков работел по своя проект от 2010 г., тъй като не било лесно да намери транссексуални жени, които да се разкрият във фотосесия.

Отношението към транс хората е като това към жените в XIX век и именно по тази причина художникът е решил да замени женските персонажи от картините на Майстора с транс жени. Според Вучков транссексуалните жени в България днес са най-дискриминирата група хора.

Проектът е искал 20 000 лв. държавно финансиране, но са му отпуснати само половината. 

Мотивите:

"Проектът се препоръчва за финансиране с бюджет 10,000 лв. и с условия: Да се преработи съответно бюджетът, като се препоръчва да се намалят изглеждащите завишени продукционни разходи и наем зала за изложба, и без разходи за кетъринг; матрицата за бюджет да е подписана; в колона 2 /вид на разхода/ да е попълнено дали разходът е с фактура или хонорар. Да се предостави план в случай на по-сериозни ограничения заради COVID-19. Сред силните му страни са: маргинална тема; иновативно изразно средство; "силен медиен отзвук за изложбата по телевизия, радио, онлайн и в печатни издания - Михаил Вучков, е професионалист с дългогодишен опит в сферата на връзките с обществеността и медийната стратегия в областта на изкуството".