"Тя умря, няма какво да пишеш... Пиши й смъртен акт."

Тези потресаващи думи се чуват на видеото, на което пациент във врачанската болница "Христо Ботев" засне как мотаят жена в критично състояние, която - както е известно - после почина пред регистратурата.

Както и Клуб Z писа, Окръжна прокуратура-Враца се самосезира, а здравната министърка Асена Сербезова изпрати "Медицински одит" в болницата. Предстоят разпити на свидетели, дежурните медицински лица - за последователността на техните действия. 

Днес историята продължи с разказа на мъжа до 44-годишната Миглена, която издъхна буквално в ръцете му, при това в присъствиетго на 5-годишното си дете.

„При пристигането, когато помолих за помощ, ми поискаха личната й карта, за да я регистрират. Казах, че е в колата. Започнах да я търся, но не я намерих.

Казаха ми, че не може без документ, върнах се до колата и я открих в чантата на жена ми. В момента, в който дойдохме, тя трябваше да бъде приета.

Може би е по-добре, че очевидец е заснел станалото, защото иначе никой нямаше да повярва, че се случват подобни неща в болниците – как умират хора заради липса на лична карта. Това губене на време коства човешки животи”, каза Николай Витанов.

По думите му половинката му е боледувала седмица от настинка. Но се почувствала зле внезапно (случката е от неделя вечер, 30 януари, б.р.).

„Имаше затруднено дишане. Обадихме се на 112. Казаха ми да й премеря температурата. Видимо нямаше такава, изглеждаше ми студена. Попитаха ме не може ли аз да я закарам до Бърза помощ. Преди да стигнем в Спешния център, вече почти не можеше да говори”, поясни мъжът на починалата.

„Мама ми се обади и пищеше, че сестра ми е починала. Отидохме в болницата, не получихме никаква информация. Казаха ни, че вече са обясни всичко на мъжа й”, разказа сестрата на жертвата.

Снощи се проведе и протест пред болницата. Местните хора искаха да изкажат възмущението си от случилото се и да поискат прозрачност при разследването.

„Настояваме за промяна в отношението на лекарите. Много хора ги е страх да говорят пред камера. Съветвам ги  да си търсят правата”, каза един от протестиращите.

„Не може постоянно да се губи ценно време. Вчера, пред очите ми се съобщи за инцидент на пътя – четирима пострадали, сред които и бебе. Заснех как линейките се бавят, лекарите пушеха. Отне им 40 минути да вземат ранените и да ги закарат в болница”, каза друга протестираща, цитирана от Нова тв.

Днес в 18.00 ч. пред лечебното заведение отново ще се проведе демонстрация.

Директорът на РЗИ-Враца Орлин Димитров също е уведомен за случая.

„Вчера по обяд ми се обади шефът на болницата, за да ми съобщи. Назначих комисия, която днес ще работи по случая. Изгледах клипа над 20 пъти. При човек в безпомощно състояние първо трябва да се окаже незабавно помощ и после да се иска лична карта”, категоричен е той.

Както Клуб Z писа, изпълнителният директор на болницата твърди, че жената е приета и е издъхнала в реанимацията. Близките й напротив - че е умряла още докато ги размотават пред "Регистратура".

Сестрата, която вчера бе на смяна, обяви пред БНТ, че така и така е подала молба за напускане, а директорът - че ще я уволни дисциплинарно.

Сега починалата жена ще бъде ексхумирана, тъй като вече е погребана (виж по-долу съобщение от прокуратурата).

Пред нова тв тази сутрин обаче двама експерти бяха категорични, че в България няма разписан алгоритъм за прием в Спешна помощ. Това казват д-р Станимир Хасърджиев от Национална пациентска организация и д-р Мария Петрова, адвокат по медицинско право.

„В Спешните центрове не е ясно какво правиш първо, как познаваш дали един пациент е в спешно състояние. По света дори немедицински лица могат да извършват животоспасяващи действия. В училищата учат подрастващите на такива неща.

Тук и медиците си не учим на подобни работи. В другите държави на входа те посреща екип, който е компетентен. Още като се обадиш по телефона, са инструктирани как трябва да процедират. МЗ трябва да изисква такива правила и да ги наложи в структурата на Спешната помощ”, обясни д-р Хасърджиев.

„Категорично у нас нямаме правила и алгоритми за действия не само в Спешната помощ. Това не е първият такъв случай. Ако напишете в интернет изречението „почина, докато чака линейка", знаете ли колко още подобни ще излязат.

Никой няма да обвини някого, че е спасил човешки живот, а не е регистрирал пациента!

На първо място трябва да се прецени случаят дали е достатъчно спешен, после да се помогне и чак след това да се премине към процедурите. Ако у нас имаше електронна лична карта, едва ли щеше да се стига до това отчаян мъж да се опита да си спомни ЕГН-то и да търси личната карта на умиращата му жена”, допълва и д-р Петрова.

Пред БНТ говори и Иван Илиев - мъжът, който снима през цялото време. Въпреки спорната му постъпка, ако пък не беше видеото-  едва ли някой щеше да обърне особено внимание на случая с жената от село Пудрия.

"Не съм медик, за да помогна или хулиган, за да направя скандал", каза авторът на клипа по повод негативни коментари срещу него, че е снимал, но не се е намесил.

А ето какво написаха по-късно през деня и от Окръжна прокуратура:

Под ръководството на Окръжна прокуратура – Враца се водят активни действия по разследване за смъртта на жена в спешното отделение на болницата в града

Във връзка със засиления обществен интерес по повод настъпилата смърт на жена в спешното отделение на МБАЛ „Христо Ботев“ – Враца, Окръжна прокуратура - Враца уточнява, че след самосезиране на 01.02.2022 г. е образувано досъдебно производство за извършено престъпление. Деянието е квалифицирано по чл.123, ал. 1 от НК - причиняване на смърт поради незнание или немарливо изпълнение на правно регламентирана дейност.

В рамките на вчерашния ден са разпитани свидетели, сред които и близките на починалата. Иззета е медицинската документация по случая от МБАЛ - Враца.

С оглед необходимостта от изготвяне на съдебномедицинска експертиза за установяване причината за смъртта на пострадалата, предстои извършване на ексхумация и аутопсия.

Допълнителните действия по разследването продължават и днес.

В кратки срокове следва да бъдат разпитани нови свидетели, в т.ч. длъжностни лица от структурите, относими към инцидента. Иззетите видеозаписи от спешното отделение на болницата ще се приобщят към доказателствения материал по делото. Изискана е документация за трудови договори и длъжностни характеристики на служители, вкл. вътрешни правилници и задължения на съответните медицински лица в МБАЛ – Враца. Събира се допълнителна медицинска документация, касаеща здравословното състояние на починалата. Предстои детайлен анализ на всички данни, получени от Центъра за спешна медицинска помощ – Враца, както и на приети, регистрирани и отработени повиквания на телефон 112. Очаква се писмена информация от Изпълнителна агенция „Медицински одит“ РЗОК - Враца относно констатираното по случая.

Въз основа на получената информация в хода на досъдебното производство ще се предприемат допълнителни действия от страна на разследващите органи при Окръжен следствен отдел на Окръжна прокуратура – Враца.