Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Да ви кажа честно, през последните седмици леко се отегчих от „Джингъл белс“, „Хо-хо-хо“ и „По Коледа стават чудеса“. В България през цялата година ставаха чудеса. Е, това бяха бедствия и аварии, чудеса от глупост и наглост, но да не разваляме празника.

Да, Коледните дни са празници на надеждата за чудо. Витлеемските звезди по върховете на елхите предизвестяват това чудо. Всички сме в очакване на раждането на Бог, който ще спаси човечеството. След това кратко предисловие нека ви разкажа моята коледна история, която е по всички литературни канони, но не съвсем.

 

Коледна история

 

В един мрачен декемврийски следобед слънцето вече си отиваше и ако бавно се приближим до пощенски клон № 2 в крайморския град, ще видим началото на тази история. Нека да надникнем през прозорците.

Помещението е малко и слабо осветено. Пет жени над средна възраст в изхабени служебни елечета си говорят и сортират писмата. Те са леко изнервени, защото по това време работата се увеличава многократно. Така е по коледните празници, напук на интернет. Най-възрастната внезапно се спира, в ръката си държи незапечатан плик:

- Елате да видите това!

Всички се събират около нея, тя държи плика, на който няма дори марка, а върху него с неуверен детски почерк е написано:

Писмо до Дядо Коледа
от Николайчо Колев
ул. „Отец Паисий“ №5
гр. Едикойси

Жената вади листа от писмото и чете:

„Мили Дядо Коледа. Аз тази година много слушах. Майка и татко са безработни и нямаме достатъчно парички. Пестим и тока, затова в къщи е студено. Много те моля, ако мога да получа подарък за Коледа едно якенце, една шапка и едни ръкавички.“

Отдолу имало очертана с химикал детска ръчичка.

Петте жени в малката стаичка се почувствали някак си тъжни и замислени... не, по-скоро угнетени. Най-възрастната избърсала с длан очите си и казала:

- Вижте сега, дайте да отделим по 10 лева от заплатите си и да ги купим тези неща. Ще ги опаковаме празнично, а в нощта срещу Коледа Делчо пощальона ще остави пакета на адреса. От това заплатите ни няма да станат много по-мизерни...

Така и направили. Но... за ръкавички петдесетте лева не достигнали, даже пощаджийките додали малко за якето и шапката. „Е, нищо – казали си жените – ръкавичките догодина!“

Празниците отминали. Даже някои още дояждали зелевите сърми и годината започвала с обичайния си ритъм. В един такъв ден, в същия клон, се получило отново незапечатано писмо с познатия детски почерк. Жените радостно се скупчили и най-възрастната зачела писмото:

„Мили Дядо Коледа, от сърце ти благодаря за хубавото якенце и топлата шапка. Ръкавички не получих, но не ти се сърдя. Аз знам, че си много добър и си ми пратил и ръкавички, но сигурно са ги откраднали ония гадини от пощата. Обичам те и ти благодаря още един път!“ 
Твой Николайчо

------

Людмил Станев е дипломиран български лекар и недипломиран български писател и публицист от Варна. Автор е на книгите „Няма такава книга“, „Неприятният татарин“, „Ненакърнимо“, „Малка нощна приказка“ (награда „Христо Г. Данов“ за детска литература, съвместно с илюстратора Красимир Добрев), „По-малко“, „Приятели мои“.

Ключови думи

Коментари

Тази история вече съм я чел. Не помня кога и къде. Ако г-н Станев е я публикувал и преди - добре. Но, ако я разказва като нова?...

Мда,и аз съм я чела и то не от български автор.

Това е много стара история, префрмаирана във виц при това една от сравнително популярните.

geg

Както и да я разказва, чудесно е разказана. Отдавна не съм се смял на глас толкова... А и поуката за загубата на доверие и необходимостта да се анализират причините и последиците е актуална "като никога", за съжаление.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.