Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън е заплашил Русия със "сурови последици" при евентуално нахлуване в Украйна по време на телефонен разговор с първия дипломат на Москва Сергей Лавров във вторник, съобщават от американското външнополитическо ведомство, цитирани от "Фокус".

"Държавният секретар Антъни Блинкън разговаря днес с руския външен министър Сергей Лавров в продължение на писмения отговор на САЩ на руските предложения за сигурност.

Държавният секретар подчерта готовността на САЩ, както двустранно, така и със съюзници и партньори да продължат съществения обмен с Русия за взаимните опасения в сферата на сигурността", се казва в прессъобщението.

Държавният департамент добави, че САЩ възнамеряват да водят диалог в пълна координация със своите партньори и съюзници.

Същевременно "държавният секретар призова за незабавна деескалация на Русия и изтегляне на войските и оборудването от границите на Украйна. Той подчерта, че по-нататъшното нахлуване в Украйна ще бъде посрещнато с бързи и сурови последици и призова Русия да следва дипломатическия път", гласи прессъобщението на Държавния департамент.

Блинкън подчерта ангажимента на САЩ към суверенитета и териториалната цялост на Украйна, както и "правото на всички страни да определят своята външна политика и съюзи", се казва в изявлението.