След като в края на миналата седмица депутатите форсираха приемането на промените в Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР), с които съставът й се намали от сегашните 9 на 5 членове, след като буквално в понеделник сутрин Държавен вестник обнародва спешно закона, се стигна и до моменталното освобождаване на двама от членовете на регулатора. Това се случи в енергийната комисия към Народното събрание, която ги отстрани чрез жребий. 

Както Клуб Z вече неколкократно писа - намаляването на комисарите става по схема. Първо - сигурни "пътници" бяха икономическият и юридическият съветник към Комисията. В резултат обаче останаха още две места за освобождаване. За да се избегне каквото и да било съмнение за политическо решение, днес енергийната комисия проведе жребий, на който имената на напускащите бяха изтеглени. 

Тръгват си Георги Златев и Владко Владимиров, остава - Александър Йорданов. Владко Владимиров е енергиен експерт, чиято кариера е тясно свързана с "Мини Бобов дол". Истината е, че той е работил там преди времето на Христо Ковачки, но в предишния мандат на КЕВР той бе предложен именно от тогавашната партия на енергийния бос "Български демократичен център". 

Георги Златев също е тясно свързан с Ковачки, тъй като е бил изпълнителен директор на ТЕЦ "Брикел" - мощност, която се приписва на Ковачки. Той също кара втори мандат, но вторият път бе издигнат от партията на Веселин Марешки - "ВОЛЯ". 

Оставащият комисар - Александър Йорданов, е номинация на бившия вицепремиер Валери Симеонов. Интересното при него е, че не е имал никога работа в енергийни компании, ако не броим един стаж в ЧЕЗ през годините. 

Икономическият и юридическият членове на КЕВР пък се водеха номинации на ГЕРБ и ДПС. Според някои експерти, както и според опозицията в лицето на именно тези две партии, именно това е целта на новито правителство - да махнат всички хора на старите управляващи, които ръководеха комисията. Нейният председател Иван Иванов е с изтекъл мандат и скоро ще бъде сменен също, но докато не му е избран заместник той продължава да ръководи комисията. Същото се отнася и до Евгения Харитонова (ГЕРБ), която също е с изтекъл мандат. 

Късно вечерта на 26 януари, ден преди парламентът да разгледа окончателно измененията, бяха внесени две нови кандидатури за местата на Иванов и Харитонова - на прясно назначения преди малко повече от седмица за зам.-министър на енергетиката Станислав Тодоров за председател на КЕВР и на Благой Голубарев.

Името на Тодоров бе изненада, тъй като до последния момент се очакваше на мястото на Иван Иванов да седне бившият служебен министър на енергетиката в кабинета "Плевнелиев" - Васил Щонов. Щонов обаче е решил да остане в борда на Българската банка за развитие, където бе назначен от бившия икономически служебен министър, а днес премиер - Кирил Петков.

Така се оказало, че в последния момент трябва да бъде сменен титулярът на управляващите. Тодоров е предложение на "Продължаваме промяната". Голубарев пък - на "Има такъв народ", като партията на Слави Трифонов вече има сериозни позиции в сектора. Ресорният министър Александър Николов е от нейната квота в кабинета.