Председателят на бюджетната комисия към Народното събрание Любимир Каримански даде да се разбере тази сутрин, че неговата партия "Има такъв народ", харесва представения от вицепремиера Асен Василев проектобюджет за 2022 г. и ще го подкрепи при гласуванията в залата. 

Според Каримански, който говори пред БНР, разчетите на финансовото министерство били амбициозни и "с поглед към инвестиция в утрешния ден". Това, което той има предвид, е най-вероятно капиталовата програма "Василев", която превишава 8 млрд. лв. и която според "Продължаваме промяната" щяла да се превърне в двигател на растежа. 

Депутатът от ИТН също говори за растеж, като днес подчерта, че било критично важно да се покаже до април (когато ще започне да действа новият бюджет), че "има политическа воля за реализиране на икономическия растеж и за овладяване на инфлацията чрез такъв икономически растеж и мерки, които фискът може да вземе". 

Самото ускорение на инфлационните процеси пък Каримаски очаква да бъде стопирано около средата на годината. 

"Много съществена част ще бъде сработването на всички коалиционни партньори, така че да влезем в една посока и да усещаме един попътен вятър."

И още нещо интересно: както е вече известно, БНБ прогнозира само преди няколко дни доста по-нисък растеж от този, който правителството залага в бюджета. Именно върху растежа се прави и средносрочната прогноза - критично важна за следващите няколко години. Според Каримански, за когото преди време се говореше, че има амбицията да оглави БНБ, проблем нямало. Отговорът на загадката се криел в консервативността на банковата система.