Президентът на САЩ Джо Байдън ще посрещне по-късно днес шейха на Катар в Белия дом, надявайки се да убеди богатата на газ страна още веднъж да помогне на Запада, който е изправен пред перспективата от енергийна криза в Европа, ако Русия нахлуе в Украйна, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Катар изигра централна роля при подпомагането миналото лято на военната евакуация на афганистански сътрудници и американски граждани от Афганистан, а на територията му е разположена най-голямата американска авиобаза в Близкия изток. Доха служи и като посредник с талибаните за последните три американски администрации, опитващи се да сложат край на най-дългата война, водена от САЩ.

Според експерти Катар, вторият най-голям износител на втечнен природен газ в света, е готов отново да съдейства на Байдън, но може да му предложи ограничена помощ, ако Русия допълнително наруши потока от доставки на енергийни суровини за Европа.

Доха разглежда това като възможност да подобри още отношенията си със САЩ след Афганистан, заяви Йесар Ал Малеки, икономист в областта на енергетиката в Института за Близкия изток във Вашингтон. Той обаче допълни, че оказването на подобна помощ ще е трудно, тъй като няма свободен излишък за предлагането на газ.

Катар вече произвежда на пълен капацитет, като по-голямата част от количествата са договорени по сключени контракти за Азия. Дори ако някои съюзници на САЩ в Тихооеканския регион като Индия, Япония и Южна Корея бъдат убедени да пренасочат част от договорените количества газ за Европа, това ще окаже незначително влияние за смекчаване на кризата, твърдят анализатори в областта на енергетиката.

Белият дом съобщи, че Байдън и емирът на Катар шейх Тамим бин Хамад Ал Тани ще обсъдят по време на днешната си среща сигурността в Близкия изток и ситуацията в Афганистан.

Най-важната част от дневния ред обаче си остават усилията да се състави план на действие, в случай че Русия реши да съкрати доставките на газ за Европа, отбелязва АП.

Фючърсните цени на газа се повишиха миналата седмица на фона на растящите опасения на пазара от потенциален конфликт, който може да наруши руския износ за Европа през Украйна. Кризата се задълбочи, когато Русия, която осигурява около 40 процента от доставките на природен газ за Европа, намали износа си с около 25 процента през четвъртото тримесечие на 2021 година спрямо същия период на 2020 година въпреки високите световни цени.

Евентуална руска инвазия в Украйна почти сигурно ще доведе до икономически санкции от САЩ и съюзниците им срещу Москва. Това може да доведе до недостиг на петрол и газ по света и много вероятно - до по-високи цени на енергията, което ще разклати глобалната икономика.

Администрацията на Байдън се е обърнала за помощ в случай на необходимост и към доставчици от Австралия (най-големият износител на втечнен природен газ в света), от Италия, Нидерландия, Норвегия и САЩ, отбелязва АП.

Американският президент и председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен обявиха в общо комюнике в петък, че работят, за да осигурят достатъчни и навременни доставки на природен газ за ЕС от различни източници по света, за да бъдат избегнати шокови ситуации.

Крейг Пиронг, професор за финансовите и енергийни пазари в Хюстънския университет предупреждава обачд, че съоръженията за втечняване на природен газ на Катар и САЩ от няколко месеца работят на предела на капацитета си на фона на възстановяването на икономиките от пандемията от коронавируса и нарасналото търсене.