Общо 985 лв. са платени само за един работен ден на трима дипломати, работили за Държавна сигуност, които бяха назначени в екипа на външната министърка Теодора Генчовска. Информацията съобщи в. "Сега", след запитване до МВнР.

Точният въпрос, който колегите са изпратили, е каква е общата сума на платените или дължими от МВнР възнаграждения, обезщетения или заплащане под каквато и да е друга форма на Петко Сертов, Петьо Петев и Иван Петров, а сумата в отговора е за един работен ден на тримата. Сертов беше съветник в Политическия кабинет на Генчовска, Петев - началник на Политическия кабинет, а Петров - главен секретар.

От тримата само Петко Сертов не работи в МВнР. Като съветник в ПК обаче той не следва да получава обезщетение, а само надница за изработените си три работни дни (както твърди МВнР в справка до "Клуб Z", тъй като може да бъде уволнен във всеки момент без предизвестие по преценка на министъра).

Иван Петров е върнат в инспектората на министерството, а Петьо Петев - в т.нар. резервен щат, временна позиция за завръщащи се дипломати от чужбина, които чакат преназначение в някоя от дирекциите, но междувременно получават заплата. Петев също като член на ПК няма право на обезщетение, а Петров се е върнал на старата си длъжност и просто е продължил да получава старата си заплата. Т.е. вероятно цитираната сума е само дневната надница на тримата.

Петко Сертов започва през 1984 г.  професионалната си кариера на кадрови офицер във Второ главно управление (за контраразузнаване) на Държавна сигурност. А кариерата му достига своя пик като първи председател на ДАНС десетилетия по-късно - по времето на Тройната коалиция, когато новата агенция за защита на националната сигурно бе създадена. Сертов се оказа един от общо трима съветници, работили в ДС - и двамата по-възрастни от него, макар той да е вече в пенсионна възраст. После се оказа, че и новият главен секретар на МВнР - Иван Петров - е бил секретен сътрудник в Първо главно управление.

Теодора Генчовска е номинация на "Има такъв народ" в кабинета. Председателят на ПГ на ИТН Тошко Йорданов отрече, че има такива назначения, но премиерът Кирил Петков поиска тяхното уволнение и благодари на Генчовска и ИТН, че са одобрили освобождаването им.