"Ние от "Демократична България" смятаме да дадем своя принос за стабилността на управляващата коалиция. Изобщо нямаме намерение да клатим лодката".

Това заяви преизбраният за лидер на "Да България" Христо Иванов. Така той коментира прогнозата си, направена в доклада пред конгреса, че е много вероятно да има предсрочни парламентарни избори.

"Страната се трансформира, светът се трансформира, това ще води до нестабилности и тези нестабилности ще имат своето политическо измерение", коментира Иванов.

Той заяви, че има много работа за вършене, а страната има нъжда от стабилизращи фактори.

Иванов остава начело на "Да, България" въпреки подадената от него оставка след парламентарните избори през ноември миналата година. Решението беше взето на Национална конференция на партията днес.

Иванов беше единствен кандидат за лидерския пост. Подкрепата си за него са дали 692-ма делегати, 14 са били против, а 42-ма са се въздържали. Самото гласуване беше при закрити врата. Част от делегатите присъстваха на конференцията, други участваха онлайн.

Преизбраният лидер коментира, че е имало откровена дискусия за проблемите пред партията.

Във връзка с по-слабия резултат на вота, Христо Иванов каза: "Не успяхме да реагираме на появата на новия политически играч", визирайки участието на "Продължаваме Промяната" в изборите.

Той смята, че коалицията "Демократична България", в чийто състав освен "Да, България" са и ДСБ и "Зелено движение", не е успяла да отиграе добре комбинацията между президентски и парламентарни избори.

Иванов очаква надграждане на коалицията и постигане на максимални резултати в секторите, за които отговаря като правосъдие и електронно управление. Преизбраният лидер очаква и подготовката за местните избори.

"Да България и "Демократична България" имат роля да дават нови каузи на българската политика.

По същия начин, по който превърнахме правосъдието в такава, например децентрализацията и местното самоуправление са нещо, за което ще работим да бъде такава кауза", изтъкна Иванов.

Според него партията трябва да развива нови политически послания, да има и нови лица и нови теми.

"Знаем къде отиваме, знаем какво можем, знаем какво трябва да доразвием у себе си, предстои работа", заяви Христо Иванов.