Алши Барти довърши победно своето парти - тя е новата шампионка на Откритото първенство на Австралия. На финала Аш надви американката Даниел Колинс с 6:3, 7:6(2) на пълната "Род Лейвър арена". 

Барти е първата австралийска шампионка в родината си от 44 г. насам. Бе първата финалистка от 42 г. Световната №1 не загуби сет в турнира и преодоля четири американки от осминафиналите до спора за титлата. Всъщност всичките четири, които достигнаха втората седмица.

Днес бе най-трудният й мач, като в един момент бе поставена в тежка ситуация.

Първият сет вървеше равностойно до средата си, двете вземаха своите подаванията без големи усилия. Барти проби първа и това се оказа достатъчно. Малко преди това отрази точка за пробив.

Вторият сет обаче започна отлично за Колинс - с пробив. Тя поведе с 3:0 гейма. И с 5:1. Това бе първият случай на "Аустрелиън оупън" тази година, в който Барти загуби повече от четири гейма в сет.

Тук обаче американката изглежда не успя да контролира емоциите си, а имаше два пробива в своя полза. На два пъти тя пропусна да изравни сетовете и да стигне до трети решителен. Обратно - Барти остана спокойна, сервисът й работеше страхотно, а когато посрещаше, наказваше грешките на опонентката си. 

Така Барти върна брейковете и изравни - 5:5. Колинс прекъсна серията и се стигна до тайбрек, в който представителката на домакините беше непоклатима и след 4:0 стана ясно, че обрат е невъзможен. 

Натежа, разбира се, по-високата класа на Ашли Барти, която показа страхотна форма в целия турнир. Това е третата й титла от Големия шлем.

Ръсел Кроу бе на финала.

Колинс пък бе извън първите 20 в света, но вече е в топ 10.

Титла за Кириос и Кокинакис на двойки

Титлата на двойки при мъжете бе решена в австралийски финал, а на моменти обстановката в "Род Лейвър арена" прилягаше повече на футболен мач. Имаше и скандални моменти, изгонени фенове, освирквания, типичните прояви от страна на Ник Кириос и Танаси Кокинакис...

Но въпреки всичко (или може би и заради всичко) двамата сразиха сънародниците си Матю Ебдън и Макс Пърсел - 7:5, 6:4. Това е първа титла от Големия шлем за двете "лоши момчета" на тениса. Те участваха с "уайлд кард". Успехът им все пак е заслужен.

Мъжкият финал Даниил Медведев - Рафаел Надал е в неделя от 10:30 часа наше време.