Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Президентът на Република Северна Македония Стево Пендаровски прие днес представители на нерегистрираната у нас ОМО "Илинден" и на няколко други сдружения на граждани на България, които го информираха за тяхната работа и дейности в областта на човешките права, развитие на толерантност и изграждане на гражданско общество, предаде специално на БТА агенция МИА, държавната новинарска агенция на Северна Македония.

Организациите на македонци в България не са регистрирани у нас и действат извън закона, тъй като по Конституция в България не се признават колективни права на малцинства, а само индивидуални. По този начин аудиенцията при държавния глава в Скопие може да се приеме като провокация в затоплените двустранни отношения.


"По отношение на диалога с България президентът Пендаровски оцени, че започва нова фаза, а двете страни изразяват воля в посока към напредък на процеса. Президентът Пендаровски смята, че е важно всяка политическа институция в двете държави да даде свой принос за решаване на отворените въпроси. На срещата президентът Пендаровски информира, че скоро ще има официално посещение в България, където ще разговаря с президента Румен Радев", информират от кабинета на президента Пендаровски.

Президентът Пендаровски изтъкнал, че Република Северна Македония е насочена към развиване на добросъседски и приятелски отношения с Република България в духа на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество между двете държави от 2017 г.

Срещата с македонските организации идва след срещата на премиера Кирил Петков с президента Стево Пендаровски в Скопие, след която президентът заяви в интервю за местната Телевизия 24,  че по време на разговора му с Петков не е ставало дума за македонските българи, но ако е бил попитан, би казал, че е намеса във вътрешните работи искането отвън за вписването на която и да било етническа група в Конституцията. Не бе достатъчно категоричен и отговорът на премиера Димитър Ковачевски в София дали българите ще бъдат включени в Конституцията в обозримо бъдеще, а по-скоро той бе разбран, че това ще стане едва към края на евентуалните преговори за членство заедно с други необходими за ЕС изменения в основния закон. Същевременно Пендаровски, който се очаква да посети София, след като три поредни години отклоняваше поканите на президента Румен Радев, открито дава знак със срещата си, че се намесва във вътрешните работи на България.

БТА съобщи за срещата на македонския президент със следното уточнение: Това е новината на деня в Република Северна Македония, избрана от Медийната информационна агенция /МИА/ за публикуване от БТА съгласно споразумението за обмен на информация и професионално сътрудничество, което предвижда всеки ден националните информационни агенции на България и Република Северна Македония да си разменят директно избрана от другата агенция новина на деня от съответната страна, а другата агенция да я публикува на своя интернет сайт без промяна с изрично посочване и цитиране на партньора й като източник.

Коментари

Исчо не вечер, другари од продолжуваме со промената

Просто Киро ви е приготвил пълна програма. Ротфронт! Венсеремос! Петилетката за три години. И да се строи нов мавзолей на Тарабата. То ли еще будет ай-ай-ай!

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.