"Опит да се изнесе този сблъсък извън България."

Така Тихомр Безлов от Центъра за изследване на демокрацията окачестви пред бТВ тази сутрин посещенията на премиера, правосъдната министърка и главния прокурор в Брюксел - предшествани и от "кървава" декларация на Гешев.

"От гледна точка на средния евродепутат това, че ти се опитваш да смениш хора от съдебната власт, звучи проблемно.

Друг е въпросът, че там няма някакъв особен, специален интерес да му се помогне", каза той по адрес на Гешев и неспирните му предупреждения, че се накърнява независимата съдебна власт.

От тази стратегия според него и вчера нямаше някакви сериозни последици, а няма и да има.

Най-рисково за България е да има рестрикции по отношение на структурни фондове - финансирането, което получаваме, каза Безлов. И отбеляза - че въпреки исканията за мониторинг, отправени от главния прокурор, "нямаме много голям интерес да зависим от някаква администрация".

Той реши да опише Механизма за сътрудничество и проверка: 

"Да кажем как изглеждат тези доклади - идват някакви делегации, те започват да си говорят с едни хора. Те започват да им обясняват някакви теща. Накрая се пише един внимателен дипломатичен годишен анализ:

Тука така – там така, тука още малко повечко, там малко по-малко... В един момент възниква въпросът това ефективно ли е?", каза с усмивка Безлов.

Напомняйки, че най-големите ресурси, които се разпределят корупционно, са европейските фондове - попита водещите - знаят ли къде отиват най-многото европари? (мълчание, б.р.)

„Половината от европейските пари отиват в земеделието и половината от тях отиват в т. нар. зърнари - една много тясна група от хора, които станаха изключително богати, с изключително вредно влияние върху селското стопанство.

Те разпределят половината от европейските пари!"

Безлов нараче това "огромна тема, която абсолютно се премълчава" и даде пример, че дори при прословутите открити коалиционни преговори за новото управление, специално тези дискусии бяха закрити.

"... А на пракика става дума за половината европейски пари и за обезлюдяването на селата. Защото вие, като направите едни зърнарски, гигантски структури, не ви трябва работна ръка."

Затова той определи - след известно замисляне - изказването на премира Кирил Петков, че "20 души са в основата на корупцията в България", като спорно.

"Нещата са много по-фундаментални", отбеляза. 

Той изрази надежда, че ефективните неща могат да се свършат от хората, които са в страната и които разбират реално проблемите – корупционни злоуптреби, неефективност на администрацията и пр.

Иначе по повод на изказването на Иван Гешев пред евродепутатите, Безлов каза, че изобщо не е вярно, че има „огромен ръст“ в битовата престъпонст, която се връщала към нивата от 1990-те .

"Има ръст на убийствата през 2021 г., но това са преди всичко битови убийства и са свързани вероятно и с тежката ситуация с пандемията и със затварянето на хората", каза анализаторът.