Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Католическата църква в Германия е разтърсена от огромен скандал със сексуално насилие над деца, като в него е замесен дори бившият папа Бенедикт XVI. 

Адвокатска кантора в Мюнхен, наета от някои от жертвите, е успяла да разкрие 497 случая на сексуално насилие над деца, извършвано от свещеници, изповедници и работещи в църквата. Насилието е извършвано в периода между 1945 и 2019 година.

235 насилници са идентифицирани – 173 от тях са свещеници, а 9 – дякони. Смята се, че педофилите в църквата са реално много повече.

В педофилския скандал е замесен дори папа Бенедикт XVI, който е бил епископ на Мюнхен през част от времето. Той даде показания, след което публично сам ги опроверга и посочи, че при някои въпроси е спестена цялата истина, но „не умишлено, а при неудачната редакция на отговорите“.

Бенедикт е епископ през 1980 година и като такъв участва в заседание на най-високо ниво, на което се дискутира проблема със свещеник, уличен в многократно секусално насилие над деца. 

На това заседание се взима решението той да бъде назначен за изповедник в Мюнхен и да му се осигури жилище, за да може да посещава терапия, на която се записал в града. При показанията си Бенедикт първо отрече да има нещо общо с този случай.

Днес по темата отношение публично взе и настоящият кардинал на Бавария Райнхард Маркс. Той пое отговорност за случаите, тъй като не се е намесил навреме.

В резултат на разкритията в момента католическата църква в  Бавария регистрира небивал отлив на свои членове. Стотици католици излизат от църквата, възмутени от разкритията.

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.