Войник от украинската национална гвардия откри стрелба срещу свои другари във военен завод, като уби петима и рани други петима, преди да избяга с оръжието си, съобщи днес украинското вътрешно министерство, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

По-късно руски и украински медии посочиха самоличността на нападателя - той се казва Артьом Рябчук и е на 20 години. Появиха се снимки, от които става ясно, че е бил заловен.

Той е стрелял с автомат "Калашников" по охраната на завода, в резултат на което са загинали петима души, а петима други са били ранени, са казва в съобщение.

Според министерството, инцидентът е станал през изминалата нощ в завода "Южмаш" в град Днипро, в централната част на страната, който произвежда различни видове ракети, както и превозни средства и промишлени инструменти.

Стрелецът отишъл да вземе оръжието си преди да застъпи караул. 

От вътрешното министерство уточниха, че мотивите за престъплението още не са известни.

Откриването на стрелба във военни части в бившия СССР е повтарящо се явление, често свързано с тормоз над новобранци. Това от дълго време е един от най-тежките проблеми в бившите съветски републики, особено в Русия, макар че през последните години положението се подобри, отбелязва АФП.

Тези издевателства, понякога свързани с голямо насилие, редовно са причина за самоубийства и убийства.