Основният риск за България при задълбочаващ се конфликт между НАТО и Русия е в сферата на енергетиката и по-специално при доставките на газ, стана ясно от думите на премиера Кирил Петков на извънредно заседание на Народното събрание. То бе свикано по искане на ГЕРБ, за да могат депутатите да разберат какво прави кабинетът за защита сигурността на страната на фона на повишаването на напрежението на източния фланг на НАТО.

"Имаме ясна идея какви са икономическите и социалните рискове и това бе част от анализа, който обсъждахме в Съвета по сигурността. Част от информацията предпочитам да я дам в закрито заседание. Главните рискове са в сферата на енергетиката и имаме ясни планове какво трябва да се направи за защита на населението, особено при наложени санкции в сферата на газа. С министъра на енергетиката Александър Николов работим по тези стратегии. Имаме ясен план, на закрито заседание бих говорил за него, но ви уверявам, че българските домакинства и бизнес ще имат алтернатива", каза премиерът Кирил Петков в отговори на въпроси на Хамид Хамид (ДПС) и Виктория Василева (ИТН).

Премиерът Кирил Петков, военният министър Стефан Янев и министърката на външните работи Теодора Генчовска повториха, че България е отговорен съюзник с "предвидлива позиция" (по думите на Петков).

"Позицията на правителството е ясна и изчистена. Никой не трябва да се упражнява по тая тема. Трябва да работим за деескалация с всички невоенни средства. Ескалацията е реална, гледаме като сериозно предизвикателство и следим на ежечасна база всички развития в този конфликт. За първи път идеята ни е да не сме консуматори на сигурност, а да сложим армията като приоритет в стратегията ни по отбрана. Ще използваме кризата, за да инвестираме там, където армията има нужда", каза премиерът. 

Даниел Митов (ГЕРБ) контрира, че досега Българи не е била само консуматор на сигурност, а е участвала с контингенти в операции на НАТО, а български войници са губели живота си. 

Военният министър Стефан Янев обясни, че се проучва възможността за разполагане на сухопътни бойни групи на НАТО в България, Румъния, Словакия и Унгария.

"Ние потърсихме най-добрата опция и днес МС реши – съгласни сме да направим бойна група, но тя да е българска  - един батальон ще бъде определен и съответно неговото командване ще става през национални комуникационни канали – този батальон няма да отиде някъде извън територията на България", каза Стефан Янев. 

Янев заяви, че първите испански самолети "Юрофайтър", които ще ни помагат в охраната на въздушното пространство, идват на 7-8 февруари и ще патрулират в небето ни до средата на март, а след това ще бъдат заменени от холандски Ф-35 пето поколение.

Външния министър Теодора Генчовска изчете историческа справка, подготвена в МВнР, за това какъв лоялен съюзник на НАТО е била България през годините. 

А премиерът Кирил Петков заяви: "Ние сме малка страна в ЕС, но оттук нататък нашият глас ще бъде ясно изразен." Всъщност България е на 15-о място по население и на 16-о по територия и не е малка, а средна държава.

По-късно депутатите бяха запознати с анализите на службите, които предварително бяха похвалени от премиера:

"Източниците на информация на нашите служби не са от едно място."

В кулоарите Петков заяви, че има готов план за изтегляне на наши дипломати от Украйна, но засега това не се налага.