Колко от депутатите не са ваксинирани? Този въпрос бе поставен днес, когато е първото заседание на Народното събрание при нов режим на достъп.

Както е известно, парламентът взе решение в сградите на НС да се влиза само със зелен сертификат или с тест, направен на място, като мярката е в сила от 24 януари. Малко преди 9 ч., когато започват пленарните заседания, парламентарната група (ПГ) на "Възраждане" нахлу в в парламента и не бе спряна от охраната. Поради простата причина, че на Националната служба за охрана или друг държавен орган не бяха вменени контролни функции по изпълнение на решението на НС.

Както репортаж на бТВ отпреди седмица показа, поне четирима от ПГ на най-големите борци за премахването на зеления сертификат на национално ниво са ваксинирани. Поне 4-ма от общо 13-те народни избраници от партията на Костадин Костадинов имат зелен сертификат след имунизация. Който иначе не използвали - нито, за да влязат в мола, нито да седнат в кафене или ресторант, твърдяха те. Но си го имат.

Клуб Z попита парламентарните групи - само за неваксинираните депутати (с уговорката, че има и преболедували, които също имат зелен сертификат, както и такива с определени нива на антитела, които също притежават съответния документ).

От управляващата "Продължаваме промяната" (ПП) отговориха, че в групата, състояща се от 67 народни представители, нямат данни за точния брой ваксинирани. Посочиха само, че почти всички са с поставени дози и преболедували. Имало малки изключения на неимунизирани, основно по здравословни причини.

Председателката на парламентарната група на ГЕРБ Десислава Атанасова отдавна бе обявила, че всички депутати на партията са ваксинирани. Това от ГЕРБ затвърдиха и днес в отговор на питане на Клуб Z. Изключение прави само един народен представител - по лекарско предписание да не си поставя доза. ПГ на ГЕРБ се състои от 59 народни представители.

В ДПС, чиято ПГ се състои от 34 народни представители, имали един без ваксина.

От левицата категорично отказаха да коментират темата. И да имали данни, нямало да ги предоставят, посочиха оттам. По неофициална информация на Клуб Z обаче неваксинираните са трима. БСП има 26 депутати.

От пресцентъра на "Има такъв народ" (ИТН) пък не отговарят на обажданията ни. Нито към момента са върнали такова. Както е известно, партията на Слави Трифонов подкрепя "Възраждане" в искането за отмяна на зеления сертификат като противоепидемична мярка и се обявиха против въвеждането на такъв и за сградите на парламента. От ИТН не участваха в гласуването, когато се приемаше решението. Групата се състои от 24 души.

Няма неваксинирани депутати в ПГ на "Демократична България" (ДБ), посочиха оттам в отговор на запитването ни. Всички 16 народни представители на ДБ са имунизирани срещу COVID-19.

Колко в крайна сметка е броят на неваксинираните народни избраници е трудно да се изчисли поради нежеланието сами да споделят тази информация не само с парламентарните си групи, но най-вече пред обществеността. Информацията е поверителна, защото е лична и съответно чувствителна, тъй като се отнася за здравето, но поне според заявеното по-голямата част от депутатите в 47-ото НС имат ваксина.

Днес правната комисия в парламента бе предвидила да гледа отново режима за допуск до сградите на НС - по искане на "Възраждане". Засега не се очаква да се вземе решение за отпадане на зеления сертификат. Може обаче да има такова в посока контрол или налагане на санкции за народни представители, които хем нямат сертификат, хем не искат да се тестват на входа, каквато възможност е осигурена.

Вчера конституционалистът Наталия Киселова посочи в ефира на Нова нюз, че народните избраници, както всички останали български граждани, имат и административни задължения. Тоест, също като тях трябва да спазват приетото от парламента решение за влизане в зданията на НС. Киселова сравни ситуацията с правилата за движение по пътищата - еднакви за всички, без оглед на това дали си народен представител или друг.

Тя обаче прогнозира случилото се днес - че понеже няма разписани правила за действие при непредставяне на сертификата, депутатите без такъв документ и без тест, направен на входа, ще влизат необезпокоявано. 

В момента ръководството на парламента обсъжда, засега неофициално с групите какво да се прави. Дали ситуацията да остане каквато е, дали да се впише изискването за сертификата в правилника на парламента, а депутатите, които не спазват правилото да бъдат санкционирани под някаква форма, дали имената им да се обявяват на сайта на НС.

Междувременно

По обяд правната комисия се събра, за да разгледа два проекта на "Възраждане". Първият - съживеното предложение на "Атака" депутатите да се тестват на входа на НС за... алкохол и наркотици. Второто - за отпадането на зеления сертификат за достъп. И двете предложения, очаквано, не бяха приети.

Анна Александрова (ГЕРБ) попита представителите на партията на Костадинов защо внасят проекта за алкохола и наркотиците, като самите те дават "личен пример", неспазвайки сега действащото правило за сертификата. Крум Зарков (БСП) пък намекна елегантно, че е време парламентът да започне да се занимава с истинска законодателна дейност, а не да си губи времето със сертификата - тема "дъвка" от началото на декември, когато бе конституирано това НС. Ива Митева (ИТН) посочи, че има колизия между заповедта на здравния министър и решението на НС относно броя поставени дози за наличието на валиден сертификат, че на практика решението за режима за достъп до парламента трябва да е уредено със заповед на проф. Асена Сербезова, както и че ако има правила, то те трябва да бъдат записани в правилника за дейността на парламента, а не в решение на НС, както е сега.