Правителството все още се ползва с "тефлоново покритие", т. е. в първите си стъпки доверието към него остава високо. Предизвикателството пред управлението са ще са високите цени.

Това отбеляза пред Нова тв Димитър Ганев от "Тренд" в коментар на данни на агенцията от актуално национално представително проучване. 

„Продължаваме промяната“ е първа политическа сила с 26,4% от заявилите, че ще гласуват на евентуални избори. ГЕРБ остава близко до изборния си резултат с 22,3%. БСП и ДПС са със сходни проценти - съответно с 11,5% и 10,9%. Пета политическа сила остава „Има такъв народ“ с 8,1%, а шеста е „Демократична България“ с 6,8%.

При "Възраждане" има лек ръст в сравнение с изборния резултат, като партията се ползва с подкрепата на 5,9% от заявилите, че ще упражнят правото си на глас при нови избори. Под парламентарната бариера остават „Изправи се БГ! Ние идваме“ с 1,9% и ВМРО с 1,1%.

Това сочат данните от проучването, което е проведено между 12 и 19 януари т. г., сред 1004 респонденти, по поръчка на "24 часа".

Ръст в доверието към институциите

Традиционно изборите презареждат основните институции с определена доза доверие, отбелязват от "Тренд".

През 2021 г. оценката за работата на парламента падна на критично ниски нива, най-вече заради невъзможността да излъчи кабинет. Положителните оценки се движиха около 15%, като дори през септември стигнаха до 12%. Отрицателните стигнаха до 77%. Изборите за 47-то Народно събрание и успехът му в съставянето на правителство водят до ръст в подкрепата към парламента до 29%, а отрицателните оценки падат до 51%.

Новият кабинет на Кирил Петков се ползва с подкрепата на 39% от всички запитани, като почти толкова (40%) са и тези, които са на противоположната позиция. Стойностите са напълно сходни с тези, с които започна и първото служебно правителство на Стефан Янев през май миналата година. Симпатизантите на „Продължаваме промяната“ почти единодушно изразяват подкрепа към кабинета, докато тези на БСП, „Има такъв народ“ и „Демократична България“ са по-колебливи – около две трети от тях дават положителна оценка, а около една пета отрицателна.

 

През втората половина на 2021 г. президентът Радев беше влязъл в тенденция на повишаване на отрицателните оценки за неговата работа. Това се дължеше най-вече на отговорността, която той носеше за служебното правителство. Президентските избори през ноември успяха да презаредят в определена степен доверието към президента и да го възстановят на нива от преди назначаването на служебния кабинет. През януари положителната оценката за неговата работа е 49%, а отрицателната 36%.

Високите цени по-голям проблем от COVID

Високите цени (44 процентни пункта)  са най-големият проблем в момента. Така отговарят анкетираните на отворен въпрос. Този отговор се среща три пъти повече в сравнение с посочения на второ място голям проблем - пандемията от COVID-19 (12 процентни пункта). На трето място се нарежда корупцията с 11 процентни пункта. По-надолу продължават да доминират социалните проблеми – повишаване на доходите, обедняването и здравеопазването.

На въпрос с предварително зададени опции за това кой е първият проблем, с чиито решаване трябва да се заеме приоритетно новото правителство, отново с огромна преднина пред всички останали се нарежда овладяването на цените (58%). Второто място се дели от овладяването на пандемията от COVID-19 и мерки срещу корупцията с по 15%. Съдебната реформа остава на 4-то място с 4%.

Половината от участниците в изследването на "Тренд" заявяват, че поскъпването на цените е с над 20%. Близо една трета (30%) са на мнение, че повишаването е между 10 и 20%. Опцията, че поскъпването е между 5 и 10% е посочена от една десета от запитаните, а само 1% заявяват, че покачването на цените е под 5%.