Държавният департамент на САЩ окачестви като обезпокоително решението на Русия да включи Алексей Навални и негови съмишленици в своя официален списък на "терористи и екстремисти", предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

"Поредното обозначаване представлява ново дъно за продължаващите посегателства в Русия срещу независимото гражданско общество", каза вчера пред репортери говорителят на департамента Нед Прайс.

Той отново призова за незабавното и безусловното освобождаване на Навални. Изтъкнатият противник на Кремъл излежава присъда по дело, което смята за изфабрикувано.

Алексей Навални беше арестуван на 17 януари 2021 г. в Москва, завръщайки се от възстановяване в Германия след предполагаемо отравяне в Сибир през август, в което според опозиционера е замесен президентът Владимир Путин.

Русия никога не е започвала разследване на този опит за убийство, твърдейки, че няма улики за такъв. Германия така и не сподели с Русия медицинските анализи.

Четирийсет и пет годишният Навални бе осъден след завръщането си в Русия на две години и половина затвор по дело за измама - присъда, която той определя като политически мотивирана.

Осъждането на опозиционера предизвика вълна от критики на Запад и нови западни санкции срещу Москва.