Френският президент Емануел Макрон пристигна за разговори с канцлера Олаф Шолц в Германия. На обща пресконеференция двамата предупредиха Москва, че ще плати висока цена, ако продължи с агресията срещу Украйна и същевременно поканиха руските си партньори да се върнат на масата за преговори.

Шолц заяви, че положението на руско-украинската граница е много тежко:

„Стационирани са много войски и спешно трябва да намерим начин за деескалация. Затова очакваме от Русия еднозначни стъпки в тази посока“.

„Единодушни сме, че военната агресия ще има и тежки последствия за Русия. Това е съобщено недвусмислено и трябва да положим усилия да останем на масата за преговори“, допълни още той.

Шолц заяви, че не е изключено Германия до помогне на Украйна с обучението на военни.

„Единственото, което Берлин винаги е заявявал и продължава да държи на това е, че ние не доставяме оръжия“, посочи обаче той.

Макрон също заяви, че не се отказва от диалог с Русия.

„Има различни формати и работим по всички с Русия, за да останем в диалог. Европа и НАТО обаче са нащрек и обсъждат всяка своя стъпка, като са изцяло солидарни с Украйна“, посочи френският президент.

Макрон заяви, че лично ще предложи план за деескалация на Путин, като двамата щели да разговарят още идните дни.

Познавам хибридния начин на водене на политика в държавите, които са били в СССР от страна на Русия, за да бъдат те дестабилизирани, заяви още президентът. 

Като средства за това той посочи кибератаките, военните маневри или миграцията.

„Русия се превръща в сила на дисбаланса. Затова ние трябвва да останем единни“, заяви още той.