Обилни снеговалежи в Гърция и Турция продължиха да смущават всекидневния живот в двете страни и днес, предаде АФП. Затруднено е уличното движение в Атина и в Истанбул, както и въздушния трафик на турското летище, едно от най-натоварените Европа.

На два самолета беше разрешено да кацнат в Истанбул днес сутринта. Но положението остана хаотичо до обяд, след като излитанията и кацанията бяха спрени предния ден.

Главната турска авиокомпания "Търкиш еърлайнс" (Turkish Airlines) обяви, че полетите й от Истанбул няма да се възобновят до полунощ във вторник.

Снимки, споделени в социалните мрежи, показват пътници, които спят на фотьойли или на земята в терминалите.

„Видях жени на 70 или 80 години, принудени да прекарат нощта на пластмасов стол, без одеяло, без вода или храна и без да знаят къде да отидат“, написа в Туитър пътничка, която сподели още, че е „абсолютно отвратена“.

Пътищата в югозападната част на Турция към провинциите Анталия и Мугла останаха затворени за движение днес, докато в няколко провинции бяха обявени неработни дни, с изключение на основните услуги.

Турци се разхождат по снега пред Синята джамия в центръ на Истанбул днес. Снимка АП/БТА

 

В съседна Гърция агломерацията на Атина, както и няколко града в центъра на страната се събудиха днес под дебело снежно одеяло, принуждавайки правителството да обяви вторник и сряда за неработни дни в областта Атика и на някои покрити със сняг острови .

През нощта на понеделник срещу вторник 3500 шофьори трябваше да бъдат евакуирани, след като бяха заклещени на околовръстния път на Атина от "изключителен" снеговалеж, според министъра на гражданската защита и изменението на климата Христос Стилианидис.

Одеяла, храна, бутилки с вода бяха раздадени на шофьорите, много от които трябваше да изоставят превозните си средства на заснежения път, тъй като температурата падна под нулата.

Някои разгневени автомобилисти се обадиха на радиостанции, за да изразят "своя гняв" и да критикуват правителството и компанията, стопанисваща  околовръстния път за "този хаос".

В Туитър под специален хаштаг #AttikiOdos се появиха призиви хората да съдят компанията "Атики одос" (Магистрала Атика) за това че са платили магистралната такса, но пътят и бил блокиран поради липса на снегорини.

 „Евакуациите продължават на Атики одос“, каза днес сутринта Стилианидис, който както предишния ден се „извини“ за инцидентите на 70-километровия околовръстен път, който обслужва най-вече летището в Атина.

Министърът обаче приписа отговорността на управляващото дружество, което "не успя да поддържа тази много натоварена ос отворена".

Компанията също се извини за тези „безпрецедентни инциденти“ на основния платен път, но подчерта, че „проблемите с трафика (...) се дължат или на аварии на превозни средства, или на липсата на опит на шофьорите, някои от които се уплашиха“.

Под натиск от правителството "Атики одос" обеща 2000 евро обезщетение за кола, заседнала на управляваната от нея магистрала.

Прокуратурата в Атина е започнала разследване, за да търси отговорност за "смущенията и възпрепятстването на движението", според съдебен източник.

Околовръстният път и другите основни оси на столицата останаха затворени за движение днес, а токът спря в няколко квартала на Атина. Движението на автобуси и тролейбуси също е спряно по улиците на гръцката столица, осеяни с клони на дървета и заснежени автомобили.

Морският транспорт също беше прекъснат и връзките от Пирея, главното пристанище на Атина, с островите бяха прекратени поради силни ветрове.