Премиерският стол на Борис Джонсън днес заплашително се разклати. Полицията се зае с разследването на разпивките в правителствената резиденция на "Даунинг стрийт" 10 в Лондон по време на локдауна.

Би Би Си съобщава, че столичната полиция започна разследване на партита, проведени в градината на "номер 10" по време на пандемията. Комисар Кресида Дик казва, че проучват „потенциални нарушения на разпоредбите, свързани с COVID-19“ в "Даунинг стрийт" (адресът на министър-председателя - б.р.) и "Уайтхол" (лондонската улица, на която са повечето министерства - б.р.) през 2020 г.

Тя каза, че разследването е започнало като "резултат от информацията, предоставена от екипа за разследване на кабинета", ръководен от държавната служителка Сю Грей. Кабинетът заяви, че собственото разследване на Грей ще продължи. Според Би Би Си докладът на Грей няма да бъде публикуван, докато полицейското разследване е в ход.

Новината идва след нови твърдения за празненство за рождения ден на премиера през юни 2020 г.

"Даунинг стрийт" призна, че персоналът се е събрал на "номер 10", за да отпразнува рождения ден на Борис Джонсън, когато първият локдаун заради COVID-19 все още беше в сила. Министрите обаче оспориха броя на присъстващите и призоваха за „търпение“, докато Грей продължава с установяването на фактите.

Комисар Дик каза, че разбира "дълбокото обществено безпокойство" относно твърденията за партита на "номер 10" във време, когато обикновените британци са правели "огромни жертви" заради пандемята. Тя призна, че нормално полицията не би разследвала неща, случили се преди две години, но че в случая става дума за обвинения в "най-сериозни и крещящи" нарушения на правилата. 

Би Би Си коментира, че не бива думите "полицейско разследване" да водят до драматизъм и до прибързани изводи.

Признавайки, че това е важно развитие в сюжета, журналистът Адам Флеминг предупреждава, че в случая може да става дума за административни нарушения, а не за престъпления и че те водят до глоби, а не до затвор.

Той подчертава и че публиката още нищо не знае за самото разследване - например за колко от партитата на "Даунинг стрийт" 10 и на други правителствени адреси се отнася то и в колко от тях е участвал министър-председателят. Не се знае и дали полицията ще го разпитва.

Едно е сигурно според Би Би Си - тази история ще вдига още много шум и за по-дълго от очакваното.