Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

България е под средата, на 78-мо място, в глобалната класация на международния "Индекс за възприятие на корупцията" за 2021 г., а в Европа страната ни се нарежда на последно място в класацията.

Данните от изследването бяха представени от Калин Славов и Ваня Нушева от "Прозрачност без граници", съобщи БТА.

Позицията на страната в класацията показва системни, трайни и структурни проблеми в борбата с корупцията, отбеляза изпълнителният директор на "Прозрачност без граници" Калин Славов.

Индексът показва, че държавата ни има 42 точки от 100 възможни (като 100 е нисък резултат, а 0 - висок). Средната стойност на индекса в глобален план е 43 точки.

Начело в класацията са Дания, Финландия, Нова Зеландия, Норвегия, Сингапур и Швеция. В тези държави има стабилни политически власти, утвърдени демократични принципи на гражданско участие и контрол, както и чувствителност на обществото към отклонения на хора от публичната власт от нормите на поведение, обясни Калин Славов.

В Европа страната ни се нарежда на последно място в класацията, при средна стойност от 66 точки.

Ваня Нушева отбеляза, че индексът за страната ни се движи между 41 и 43 пункта през годините, което показва, че не просто нямаме напредък, а България "тъпче на едно и също място в борбата с корупция".

Изследването показва още, че само 25 държави са отбелязали прогрес в борбата с корупцията. През последните 10 години при 90 процента от държавите има низходяща тенденция. Над 120 държави имат индекс под 50. В глобален контекст се откроява преследването на гражданските активисти и закриването на неправителствени организации, посочи още Славов при представянето на резултатите.

Декларативната нулева толерантност към корупцията трябва да започне да се облича в конкретни политики, секторни планове и действия, според изпълнителния директор на "Прозрачност без граници".

Индексът измерва нивото на корупция в публичните институции в над 180 държави. Той е комплексен индикатор, базиран на 13 различни независими изследвания, проведени от 12 независими международни институции и изследователски организации.

Основава се на аналитични доклади, оценки и възприятия на бизнеса, академичните среди и анализатори. Приетата дефиниция за корупция, която е международно утвърдена, е злоупотреба с обществено положение за лично облагодетелстване.

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.