Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Нищо от думите на държавния секретар на САЩ Антъни Блинкън не предполага опасност от непосредствено предстоящо нападение на Русия в Украйна.

Това съобщи върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Жозеп Борел на пресконференция след днешното заседание на европейските външни министри, в което Блинкън се включи видеоконферентно.

По думите на Борел изводът от изказването на държавния секретар е, че руските сили в Беларус не създават непосредствена заплаха за Литва. Блинкън обяснил на своите европейски колеги, че САЩ не евакуират служителите си от Украйна, а дават свобода на повечето да напуснат страната, ако желаят.

„Не мисля, че е необходимо ЕС да взима подобни мерки за своите служители на място“, посочи Борел.

Той съобщи, че на днешния Съвет „Външни работи“ е обсъден отговорът, който ще бъде даден по руските искания, свързани с европейската сигурност. Министрите са говорили за противодействието на дезинформацията и за продължаване на дипломатическите усилия за мирен отговор на напрежението около Украйна.

„Ако дипломацията се провали, напредваме с подготовката на отговор на възможна руска агресия. Отговорът ще бъде бърз и решителен, и не само от ЕС, а международен“, посочи Борел.

Според него САЩ постоянно се съветват с ЕС в преговорите с Москва. Струпването на руска военна мощ по границата с Украйна и заплахите за възстановяване на разделителните линии в Европа подкопават основите на сигурността на континента и будят мрачни спомени, за които няма място в днешния век. ЕС изразява безусловна подкрепа за Украйна, всяка военна намеса ще има тежка цена за извършителите, добави Борел.

БТА

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.