Служителите на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) поискаха в отворено писмо до премиера Кирил Петков да не се местят от Министерството на образованието и науката към Министерството на околната среда и водите. 

"Знаете ли, че на 06.01.2022 г. сме депозирали писмо до Вас, и министрите Василев, Сандов и Денков, подписано от всички ръководни органи в НИМХ и подкрепено (с подписи) от 97% от работещите във  всички структури на НИМХ в страната? Запознахте ли се с аргументите ни против това преместване?", пише в отвореното писмо.

"Ясни ли са Ви действителните мотиви на министър, академик от БАН, Н. Денков за това желание да „извади“ една национална научна организация с 132-годишна история от министерство на науката и да я прехвърли към едно от осемте министерства, които обслужва с научни продукти? Знаете ли, че той никога не е стъпвал в НИМХ и нито веднъж не се е срещал с ръководството на НИМХ от назначаването му за служебен министър досега?", пишат още метеоролозите.

Министър Денков призна, че още през лятото неговият колега - служебният екоминистър Асен Личев, е поискал НИМХ да се премести в МОСВ. Тогава е било решено това да стане с бюджета за 2022 година. 

Припомняме, че НИМХ бе преместен от БАН към МОН през 2019 година. 

Денков отбелязва, че няма забележки към работата на института: „Всички виждаме, че те са много активни, използваме техните резултати“. МОН никога не е предлагало промяна в статута на НИМХ по отношение на неговото финансиране. Образователният министър бил готов да обсъжда къде е най-доброто място на института и отбелязва, че „този разговор ще се проведе на правителствено равнище, защото има различни възможности“.