Едно от знаковите лица на БСП - бившият й председател, министър на вътрешните работи и председател на парламента и на парламентарната група - Михаил Миков, напусна партията.

Това му обявление за БНР идва ден след 50-ия конгрес на Столетницата, на който трябваше да се приеме подадената от лидеркта Корнелия Нинова оставка, но по нейно желание това не се случи. Вместо оставката да бъде само "констатирана", както е записано в устава на БСП, редица делегати се изредиха сипят хвалебствия за лидерката и нейното управление въпреки катастрофалните изборни резултати през изминалата 2021 г. и на финала мнозинството гласува да не се констатира оттеглянето й от лидерския пост.

Тези събития коментира днес Миков, който отдавна е отявлен противник на Нинова и водената от нея политика.

"БСП очевидно няма спирачки и е тръгнала, изборните резултати в последната година го показват - в низходяща тенденция, която ще намалява все повече общественото й влияние. Този процес не е от вчера, той върви от няколко години. За това имаше гласове, предупреждения. Те винаги бяха заклеймявани, обявявани за вътрешнопартийна опозиция, за другари на Бойко Борисов и всякакви други такива заклинания от страна на ръководството. Но гражданите си кааха думата на изборите, тенденцията е ясна", посочи Миков.

И допълни:

"Верашната констатация на конгреса, че няма подадена оставка на лидера Корнелия Нинова, кара много членове на БСП да констатират, че те не са членове на БСП. И аз мисля, че от днес също вече не влизам в тази категория. Констатирам, че не съм член вече на БСП, да се знае".

По думите му за членство в една партия трябва да има съвпадение между личните убеждения на лицето и политиките на съответната партия, каквото в случая очевидно вече не е налице.

"БСП не е партията, в която аз съм влязъл и дълги години съм бил - няколко десетилетия", допълни бившият председател на левицата.

И прогнозира:

"Има обществена нужда от нова лява партия. Сигурно ще има и процес на фрагментация на лявото. Тези разговори трябва да започнат, защото лявото днес не е представено, нито парламентарно присъствие, нито като обществена дискусия". 

На въпрос дали участието на левицата във властта няма да я укрепи и да постигне много, каквато теза разви вчера на конгреса Нинова, Миков отвърна:

"Може да постигне някакви големи неща за някого в личен план. В политически план БСП не може да постигне кой знае какво в такава дясна компания. Вземете проекта за бюджет. Всички коментират разходната част - за какво се дават пари, какво се прави. Кой пълни бюджета и каква е справедливостта на данъците в България е фундаментален въпрос. Мнозинството пълни бюджета, а разходите се отнасят преференциално към някои определени групи, интереси, бизнеси. Това е големият въпрос - данъчното облагане."

И според Миков непрекъснато повдиганата от Нинова тема за Истанбулската конвенция, т.е. "джендърите", е вкарана от нея в лексиката на левицата, за да измести големите теми, като неравенството, за това "кой мъкне държавата на гърба си", за демографското състояние.