Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Едно от знаковите лица на БСП - бившият й председател, министър на вътрешните работи и председател на парламента и на парламентарната група - Михаил Миков, напусна партията.

Това му обявление за БНР идва ден след 50-ия конгрес на Столетницата, на който трябваше да се приеме подадената от лидеркта Корнелия Нинова оставка, но по нейно желание това не се случи. Вместо оставката да бъде само "констатирана", както е записано в устава на БСП, редица делегати се изредиха сипят хвалебствия за лидерката и нейното управление въпреки катастрофалните изборни резултати през изминалата 2021 г. и на финала мнозинството гласува да не се констатира оттеглянето й от лидерския пост.

Тези събития коментира днес Миков, който отдавна е отявлен противник на Нинова и водената от нея политика.

"БСП очевидно няма спирачки и е тръгнала, изборните резултати в последната година го показват - в низходяща тенденция, която ще намалява все повече общественото й влияние. Този процес не е от вчера, той върви от няколко години. За това имаше гласове, предупреждения. Те винаги бяха заклеймявани, обявявани за вътрешнопартийна опозиция, за другари на Бойко Борисов и всякакви други такива заклинания от страна на ръководството. Но гражданите си кааха думата на изборите, тенденцията е ясна", посочи Миков.

И допълни:

"Верашната констатация на конгреса, че няма подадена оставка на лидера Корнелия Нинова, кара много членове на БСП да констатират, че те не са членове на БСП. И аз мисля, че от днес също вече не влизам в тази категория. Констатирам, че не съм член вече на БСП, да се знае".

По думите му за членство в една партия трябва да има съвпадение между личните убеждения на лицето и политиките на съответната партия, каквото в случая очевидно вече не е налице.

"БСП не е партията, в която аз съм влязъл и дълги години съм бил - няколко десетилетия", допълни бившият председател на левицата.

И прогнозира:

"Има обществена нужда от нова лява партия. Сигурно ще има и процес на фрагментация на лявото. Тези разговори трябва да започнат, защото лявото днес не е представено, нито парламентарно присъствие, нито като обществена дискусия". 

На въпрос дали участието на левицата във властта няма да я укрепи и да постигне много, каквато теза разви вчера на конгреса Нинова, Миков отвърна:

"Може да постигне някакви големи неща за някого в личен план. В политически план БСП не може да постигне кой знае какво в такава дясна компания. Вземете проекта за бюджет. Всички коментират разходната част - за какво се дават пари, какво се прави. Кой пълни бюджета и каква е справедливостта на данъците в България е фундаментален въпрос. Мнозинството пълни бюджета, а разходите се отнасят преференциално към някои определени групи, интереси, бизнеси. Това е големият въпрос - данъчното облагане."

И според Миков непрекъснато повдиганата от Нинова тема за Истанбулската конвенция, т.е. "джендърите", е вкарана от нея в лексиката на левицата, за да измести големите теми, като неравенството, за това "кой мъкне държавата на гърба си", за демографското състояние.

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.