Украинският политик Евгений Мураев реши да се подиграе на Великобритания, след като бе посочен от британското външно министерство, че ще става премиер на Украйна с помощта на Путин. 

Мураев си пусна снимка като агент 007 в социалните мрежи.

 

"От 2018 г. съм в санкционен списък на Русия и активите на семейството ми са арестувани. Как това се връзва с твърденията на Форин офис и на британските служби, че Русия иска да ме направи глава на "окупационно правителство", това е въпрос за мистър Бийн", коментира Мураев за сайта "Страна.UA".

А няколко руски агенции пуснаха документа, с който на него Кремъл налага санкции.

Мураев, който е собственик на медия, загуби депутатското си място в украинския парламент, когато партията му не успя да си осигури 5% от гласовете на изборите през 2019 година. Форин офис посочва още четирима украински политици, които са във връзка с руските разузнавателни служби и работят по планове за нахлуване на Русия в Украйна.

Повечето от тях са били министри по времето на  бившия проруски украински президент Виктор Янукович, свален от власт през 2014 година. Русия е струпала стохилядна армия близо до границата с Украйна, но отрича да планира нахлуване.

Британски министри предупредиха, че руското правителство го очакват сериозни последици, ако войските навлязат в Украйна.

В декларация на външния министър Лиз Тръс се казва:  

„Публикуваната днес информация хвърля светлина върху степента на руската дейност за подчиняване на Украйна и върху начина на мислене в Кремъл. Русия трябва да намали напрежението, да прекрати кампаниите на агресивност и дезинформация и да търси дипломатически пътища“.

От руското Министерство на външните работи призоваха британските си колеги да спрат с провокациите. Според Москва „разпространената от Лондон дезинформация е още едно свидетелство, че НАТО, начело с англосаксонците, се занимава с увеличаване на  напрежението около Украйна“. 

Коментар дойде и от САЩ. Говорителката на американския Съвет за национална сигурност Емили Хорн каза, че Вашингтон смята твърденията за възможен руски заговор за силно обезпокоителни.