Има огромен скок на заболелите от КОВИД във възрастовата група 10-14 и 15-19 години – по около 2500 деца на ден. Този рекорден брой ще се отрази и в скок тази или следващата седмица в случаите при възрастните. Това каза математикът Лъчезар Томов в предаването „Събуди се“ по Нова телевизия. 

Интензивните легла за деца са много малко и нямат капацитета да поемат очакваните случаи на по-тежко болни, които ще се появят пет седмици след пика на вълната.

„Изобщо не броим реалните случаи при децата, тези 2500 са върхът на айсберга“, допълни той. 

Според математика не повече от 70-80% от зелените сертификати са истински. Това той обяснява с високия процент болни със сертификат, които биват хоспитализирани. Реалният процент ваксинирани вероятно е около 20-23%. 

Броят на смъртните случаи ще расте, твърди математикът.

„Досега починалите са близо 33 000. Неофициално тази цифра се умножава по 2, което означава, че смъртните случаи са над 60 000. 1% от населението вече си е отишъл, още половин процент може да си отиде“, каза Томов. 

Той изрази надежда, че до две седмици ще има спад на заразените. За това ще помогне и онлайн обучението. „Има ли спад при децата, ще има и спад при възрастните“, заяви Томов.

Петата вълна според математика няма да е много дълга и едва ли ще продължи след март.