14-дневната заболеваемост варира в различните области на страната. При тази голяма разлика на регионално ниво ограничения на национално ниво не са необходими, каза министърът на здравеопазването Асена Сербезова в предаването „Събуди се“ по Нова телевизия.

2369 души на 100 000 души са болни в Благоевград - това е най-високото ниво в страната.

Мерките, които ще се вземат  в районите с по-голяма заболеваемост, предстоят да се вземат след 5 дни. Това са областите София-град, Благоевград, Перник, Стара Загора, Бургас. Тези мерки ще бъдат взето на областно ниво.

„Максимално сме отразили желанието на образователното министерство да бъде запазено присъственото обучение на децата от 1 до 4 клас. Към настоящият етап се запазва присъственият учебен процес, който се следи много отблизо. Ваканцията, обявена от академик Николай Денков, ще даде възможност за една почивка, без това да навреди на учебния процес“, обясни проф. Сербезова.

Тя изрази несъгласие с критиците на включването на критерия за следене на заетостта на интензивните легла. „Те вероятно пропускат, че това не е единственият фактор, който се отчита. Вземаме предвид как протича вирусът, кои възрастови групи се разболяват, как се натоварва системата и как се лекуват хората в извънболнични условия. Отчитат се и спешните обаждания“, посочи министър Сербезова.

Отпадането на зеления сертификат при определен брой ваксинирани и заети интензивни легла е практика  в други европейски страни. „Колкото по-бързо се случи, толкова по-добре. Отпадането му е функция за отпадане и на редица ограничения. Но с темповете, с които се ваксинираме е трудно да се каже кога ще стигнем 60% ваксинация“, посочи министърът. На този етап удостоверението за наличие на антитела не отпада, допълни тя. 

От 1 февруари зеленият сертификат ще важи 9 месеца, каквото е решението на Европейската комисия. Към момента здравните експерти обсъждат дали и срокът на валидност в рамките на страната ни да бъде намален по-малко от година. 

По думите й промените в ръководството на болница „Лозенец“ са извършени въз основа на резултатите от одитен доклад. „Изчакваме и процедурата за детската болница да бъде одитирана, като до 10 дни се очаква да приключи проверката на АДФИ. Картината е сложна. Става въпрос за процедури, за осигуряване на справедливост при разпределяне на средства, за ефективно управление. Не бих искала на настоящия етап да изнасям данни за злоупотреби, има други органи“, коментира тя.