Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

"Не искам да остават с впечатление българските граждани, че нещо специално се е случило, че някой е посочил с пръст България и е направил специално изявление. Не мисля, че трябва да сме толкова чувствителни, когато някой говори за нас. Това е регулярно изявление."

Такъв коментар направи в събота военният министър Стефан Янев, който присъстваше на церемонията по встъпването в длъжност за втори мандат на президента Румен Раден. Думите на Янев бяха по повод искането на Русия от вчера силите на НАТО да напуснат България и Румъния. Това доведе до остра реакция на българските институции.

"Решенията на България и Министерството на отбраната ще бъдат съобразени с националния интерес", каза още Янев.

Той обясни, че "подготовката на това военно присъствие, демонстрацията на силата и единството на НАТО на българска територия ще бъде направено при необходимост и при вземане на решение с български въоръжени сили". След което уточни, че в способностите на армията ни имало "определени недостатъци".

Те щели да бъдат компенсирани с участие от съюзниците от НАТО - така той обясни заявката, че Испания и Нидерландия пращат такъв тип самолети в България, които ще осигуряват действия по охрана на българското небе. "Такъв тип тренировки, учения, изпълнение на този тип задачи е имало и в миналото", добави военният министър.

По думите му "мерките за укрепване на сигурността на НАТО са регулярни".

Янев уточни, че още в понеделник Министерският съвет ще гласува решение за изтребителите, които ще изпратят Испания и Нидерландия. Испанските ще са 5-7, а нидерландските, които са за периода април-май, ще са два. Самолетите са от тип 4 и 5 поколение, с каквито България не разполага.

Темата за руските претенции коментира отново днес и премиерът Кирил Петков, който повтори заявената позиция пред парламента.

"Продължаваме да казваме с ясен тон, че деескалацията на напрежението е основен приоритет за България", каза той.

„Няма две категории членки на НАТО и всички сме равнопоставени. Ние по никакъв начин не одобряваме такъв тип дискусии. Аз призовах от трибуната на парламента, че този тип риторика не помага за премахване на ескалацията. Всеки трябва внимателно  да следи изявленията си”, коментира ситуацията министър-председателят. 

„Аз не вярвам в зони на влияние. Малките страни като България е важно да имат правомощия да решават съдбата си, членствата си и какво се случва на територията им. Българският суверенитет е над всичко”, добави Петков.

Коментари

Ама разбира се, бе!

Трябва да сме дебелокожи като руски подмъдурници, закърмени с миризмата на кирливи съветски партенки.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.