От пазар или открита сцена имат нужда жителите на столичния кв. "Лозенец" - този въпрос е в основата на сблъсъка между районния кмет от ДБ Константин Павлов и председателя на Столичния общински съвет Георги Георгиев (ГЕРБ).

В началото на годината Георгиев обяви в изявление към жителите на централния квартал, че пазарът пред някогашния РУМ (районен универсален магазин от социализма, б.р.) до бул. "Черни връх", който е на над 20 години, ще продължи да работи в този си вид. Причината - хора от квартала и търговци се обърнали към него, след като Павлов обявил намерението си да премахне пазара и да направи на негово място сцена на открито.

900 души са се подписали с искане пазарът да бъде запазен. Георгиев си направи и видеоклип от пазара.

"Разговарях на място с обезпокоените продавачи, които ми предоставиха подписка, в която участие са взели близо 1000 души с желанието да бъде спасен пазарът. Това, което обещах, е да предложа на общинския съвет да запазим пазара, да го обновим и превърнем в постоянен, като ще бъде стопанисван от общинско дружество", казва той.

Днес на свой ред Павлов обяви, че Столична община не е съгласувала намеренията си с районната администрация и планира да реши съдбата на терена без гласуване.

“Безспорен факт е, че един от основните проблеми на нашата столица е презастрояването и липсата на достатъчно обществени площи от социално значение. В „Лозенец“ този проблем е особено симптоматичен. Затова е изключително важно във всяко, макар и малко публично пространство, да бъдат вложени достатъчно любов и разум, така че всички граждани да го използват и да му се радват”, заяви Константин Павлов.

И по-важното - Георги Георгиев смятал да вкара пазара под управление на общинско дружество.

Павлов изтъква, че неговата идея е част от пространството да остане пазар, а друга - споделено пространство. Това обаче със сигурност ще намали броя на сергиите.

И основното му възражение към решението на Георгиев е, че идва практически без обществено обсъждане и анализ.

"Председателят на Столичния общински съвет Георги Георгиев обяви на пресконференция, че пространството ще остане пазар за плодове и зеленчуци, без да съгласува с районната администрация и без да е проведено обществено обсъждане. Също така той - Георги Георгиев смята да вкара пазара под управление на общинско дружество", казва Павлов.

“Смятаме, че е изключително важно да бъде чут гласът на жителите на район „Лозенец“. Най-демократичният инструмент е организирането на широки обществени консултации, на които да бъдат представени всички визии и идеи за това пространство. След това ще бъде представен на Столичния общински съвет за обсъждане и одобрение”, коментира още Павлов. 

Според него недостатъчна децентрализация на районите - нещо, за което от "Демократична България" традиционно настояват от години - е причината районът да се е влошил с времето.

Забавени са схемите за поставяне на преместваеми обекти, за премахване на незаконни, за получаване на целево финансиране за благоустройство, твърди Павлов.