Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

"Настояването на Русия за изтегляне на силите на НАТО от България е неприемливо и безпредметно. В страната ни няма постоянно базирани съюзнически контингенти и бойна техника.

Суверенното решение за подобно постоянно присъствие или временно разгръщане принадлежи на България, в съответствие със съюзните ни ангажименти.

Страната ни не приема ултимативни искания от когото и да било."

Това се казва в позиция на президента Румен Радев, разпространена до медиите.

Поводът е искането на Русия силите на НАТО да напуснат Румъния и България.

България и Румъния са членки на НАТО и техните собствени въоръжени сили са част от силите на алианса. В двете страни обаче периодично, за учения присъстват и войски и средства на НАТО, която укрепи отбраната на източния си фланг сред руската анексия на Крим и подкрепа за сепаратисткия бунт в Донбас през 2014 г.

Изнесените многонационални бойни сили на НАТО са разположени в Естония, Литва, Латвия и Полша. Това показват данни, разпространени днес от пакта и цитирани от БТА.

НАТО е отбранителен съюз, а разгръщането на нашите сили е съобразено с международните задължения, допълват от алианса. Уточнява се, че изнесеното присъствие на изток е разгърнато от 2016 г. заради агресивните действия на Русия срещу Украйна.

Многонационалните изнесени батальони са ключова част за осигуряването на отбрана и сдържане по източния фланг, се пояснява в съобщението.

Данните показват, че в батальона в Естония участват сили от Дания, Франция, Великобритания и Исландия. В Литва са изпратени сили от Германия, Белгия, Чехия, Исландия, Люксембург, Холандия и Норвегия.

В Латвия работят войски от Канада, Албания, Чехия, Исландия, Италия, Черна гора, Полша, Словакия, Словения и Испания. В Полша са разположени сили от САЩ, Хърватия, Румъния и Великобритания. Посочени са също точните места на разгръщане на многонационалните сили.

Коментари

Мунчо да прати на Путлер карта на военните съоръжения

За да докаже твърдението си Мунчо трябва да изпрати на Путлер секретна карта на всички натовски съоръжения в България. И после да се кълне, че е поддръжник на Севернаатлантическия пакт. Най-накрая двамата фатмаци Янев и Радев да вземат да отидат в Москва и да целунат задните части на ботоксовия гном. Той може да им даде по някой и друг руски орден.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.