Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Румъния определи като "неприемливо" руското искане силите на НАТО в Румъния и България да бъдат изтеглени като част от гаранциите за сигурност за деескалация на кризата в Украйна, съобщи АФП.

"Подобно искане е неприемливо и не може да бъде част от преговорите", заяви румънското външно министерство в съобщение за медиите.

Българското МВнР все още няма официална позиция.

"Министерството на външните работи на Румъния отхвърля като неуместни и безпочвени изявленията на Министерството на външните работи на Руската федерация относно военното присъствие на съюзниците в източната част на НАТО.

МВнР припомня, че присъствието на НАТО в съюзническите държави, което е резултат от решения, взети на най-високо ниво от съюзнически лидери и изпълнени от отговорните политически и военни структури, отговорни за това, е строго отбранителна реакция на все по-агресивното поведение на Руската федерация. Източното съседство, особено от 2014 г., когато украинската територия на Крим беше незаконно окупирана от Русия. Това поведение продължава да се засилва и днес, въпреки опитите на НАТО да се включи в конструктивен диалог.
Заедно със своите съюзници Румъния ще продължи да подкрепя твърдо, с аргументи, основани на развитието на сигурността в Източното съседство, важността на укрепването на източния фланг. В тази връзка румънските власти приветстваха неотдавнашните изявления на САЩ и Франция относно намерението да разположат войски в Румъния, като част от възпиращата и отбранителна позиция на съюзниците.

В същото време Румъния изразява надеждата си, че процесът на открит диалог с Руската федерация през този период ще продължи и ще доведе до деескалация на ситуацията със сигурността в полза на целия евроатлантически регион", се казва в позицията на МВнР на Румъния.

По-рано днес руското външно министерство излезе с официално изявление, че руските предложения за гаранции за сигурност включват изтегляне на силите на НАТО от България и Румъния, които се присъединиха към алианса след 1997 г.

ГЕРБ прие декларация и поиска изслушване на премиера и външния и военния министър, а ДБ също осъди изявлението.

По-късно премиерът Кирил Петков се появи сам в парламента и направи кратко изказване, в което подчерта, че България е суверенна държава и отдавна сме направили своя избор, ставайки член на НАТО.

За разлика от България, румънското МВнР излезе с писмена позиция, която бе цитирана от световните агенции.

По-късно днес румънският президент Клаус Йоханис свика Върховния съвет за национална отбрана заради ситуацията със сигурността в зоната по Източния фланг на НАТО. Заседанието ще се състои в сряда, 26 януари, съобщава телевизия Диджи 24.

Коментари

Българското МВнР

в момента шие руски знамена за да посрещне освободителите!

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.