Български граждани в Република Северна Македония изразиха недоволство, че премиерът Кирил Петков претупал срещата с тях в посолството за 15 минути и въобще не чул проблемите им, а същевременно не е поставил пред македонското правителство въпросите с правата на българските граждани, лъжите в историята и учебниците, както и с реабилитацията на жертвите на комунизма. 

"Терминът „среща“ не бих го употребил. Първо, всичко това започна със закъснение от почти един час. Изчакахме го в салона на посолството, всички на крака стояхме.

Мина г-н Петков, поздрави се с всички нас, фотографира се, поговорихме си – всеки по две думи, с които изказахме нашата почит към поста и функцията, които заема и изпълнява, както и надеждите, че сериозно ще се заеме с решаването на македоно-българския въпрос по отношение на македонските българи.

Но всичко това беше казано с много по-малко думи от всички нас, отколкото аз сега го казвам при вас. Във всичко това имаше нещо малко обидно за нас и малко нетактично от страна на администрацията на премиера, защото тя е уредила срещата.

Хвърлена бе тъмна сянка над всичко това, остана едно недоволство у всички присъстващи. Повечето от хората казаха, че по-добре щеше да е да не ни бяха поканили, да не бяхме дошли. По този начин и ние щяхме да си запазим достойнството, и премиерът щеше да си запази неговите позиции, щеше да си говори с хората в Македония от македонския политически естаблишмънт. Така че всичко това мина с неудовлетвореност и недоволство, това мога да ви кажа", сподели за радио "Фокус"  Владимир Перев, журналист, работил в Македонската национална телевизия в периода от 1968 до 2004 година, уволнен заради пробългарски изказвания.

Перев призова Кирил Петков да не сменя българския състав на мултидисциплинарната комисия по исторически и образователни въпроси

"Като българин от Македония ще ви кажа, че решаването на спора с Македония трябва да започва с правата на българите в Македония и да върви назад към историята.

Доколкото вие не го спазвате този принцип, а си правите бизнес срещи в Скопие и търсите решението в самолетните линии, или иначе казано, от историята напред към днешна дата, до края на преговорния процес, в Македония може и да няма повече жив българин", пише друг българин от РСМ - Илия Стояновски.


Македонците са готови с работните групи

Докато македонските граждани с българско самосъзнание недоволстват от новия подход на българското правителство, македонското вече успя да излъчи съставите на тематичните работни групи, които трябва да се срещат с колеги от България поне веднъж месечно и да обсъждат и реализират конкретни проекти.

В работната група по икономика, търговия и иновации влизат вицепремиерът по икономически въпроси Фатмир Битики, финансовият министър Фатмир Бисими, икономическият министър Крешник Бектеши и представители на техните министерства плюс експерти от МВнР, министерството на земеделието, агенцията за чуждестранни инвестиции и агенцията за насърчаване на туризма.

В работната група за транспорт, инфраструктура и връзки влизат министърът на транспорта Благой Бочварски, министърът за местно самоуправление Горан Милевски и министърът за информационното общество и държавната администрация Адмирим Алити.

Групата за европейска интеграция и зелени политики от македонска страна ще се състои от вицепремиера по европейските въпроси Боян Маричич, вицепремиерката за добро управление Славица Гърковска и министърът за регионално развитие и благоустройството Насер Нуредини.

В съвместната работна група за култура, наука и образование влиза Артан Груби, първи вицепремиер, Бисера Костадиновска-Стойчевска, министърка на културата, и Йетон Шекири, министър на образованието и науката.

Остава да се излъчат представители за работната група, в която влизат представители на МВР, МО, МЗ и МТСП.

Българските работни групи също са готови и предстои да бъдат одобрени от премиера, научи "Клуб Z".

 

Дипломат и винар в шорт листата за посланик на Скопие в София

Дипломат и винар са топ кандидатите за посланик на Скопие в София, научи "Клуб Z" от източници от МВнР на РСМ. Процесът по назначаване на посланик бе ускорен, след като постът бе вакантен в продължение на две години.

От средите на професионалните дипломати за позицията най-активно кандидатства Методия Белевски, директор на дирекция "Двустранни отношения с европейските държави" на МВнР и бивш втори човек в посолството на Скопие в София.

За поста се предлага и шефът на винарна „Тиквеш“ Светозар Яневски, чиито вина са добре познати у нас.