Ако Русия нападне Украйна, то човешките жертви ще са много повече от видяното там досега. Това предупреди държавният секретар Антъни Байдън в реч, която произнесе пред атлантици в берлин днес. Преди това той се срещна с германската вънщна министърка аналена Бербок и канцлера Олаф Шолц.

Русия вече трябва да понася последствията от анексирането на Крим през 2014 година, както и дестабилизирането на Донбас.

Русия оправдава действията си с твърдението, че Украйна представлява заплах аз анея, посочи още държавният секретар на САЩ. „Това обаче преобръщ атотално реалността и не отговаря на истината. Москва  е агресорът, на Украйна, Украйна се опитва просто да оцелее“, заяви той.

За Блинкън кризата в Украйна има световни последствия. „Ако не признаваме суверенитета и границите, то правилата, които сме изградили заедно за този свят, ще ерозират и ще изчезнат. Това ще разруши мира в следвоенна Европа“, заяви той.

Затова не бива да допускаме Русия да продължи пренебрегването н амеждународните правила без последствия, бе категоричен той. Блинкън повтори това, което обсъди и с германската си колежка Аналена Бербок преди това.

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън пристигна рано тази сутрин на среща в Берлин, където разговаря с германската външна министърка Аналена Бербок, както и с външните министри на Франция и Великобритания.

Основната тема бе напрежението в Украйна. След тези консултации Блинкън заминава за Москва за среща с руския външен министър Сергей Лавров.

Блинкън и Бербок дадоха пресконференция след срещата, на която предупредиха Русия, че ако не тръгне към деескалация на конфликта, ще трябва да приеме „изключително тежки последствия“.

„Работим съвместно и настояваме Русия да спре ескалацията. Единственият изход от тази криза са политическите преговори“, заяви Бербок. 

За съжаление поведението на Русия не показва намерение да се спре ескалацията, заяви обаче още тя.

Блинкън повтори предупрежденията си към Москва, които отправи последните дни. САЩ и съюзниците им са единодушни, че при агресия от страна на Русия, Москва ще понесе тежка цена. Общата цел на всички замесени в конфликта страни трябва да е търсене на изход по дипломатически път.

„Москва има и други начини за разрешаване на конфликтите си, не само военни. Който и начин обаче да избере, трябва да е наясно, че западните съюзници сме единни в позицията си“, посочи още държавният секретар на САЩ.

Бербок допълни, че Германия ще подсигури европейския мир, дори и това да й струва големи икономически щети. С това тя има предвид най-вече газопровода „Северен поток“ 2. До сега Германия не е казвала официално, че би могла да спре изцяло проекта, въпреки многобройните пъти, в които САЩ настояваха за това.