Имаме високо ниво на заболеваемост от коронавирус, но с ниски нива на запълване на интензивните легла. Заради новия модел няма да има много затваряния, защото следим само критичните нива на здравната система, а не общата заболеваемост. С тези думи премиерът Кирил Петков се обърна към министрите си преди редовното заседание на кабинета.

 
Същевременно той напомни, че правителството се е погрижило хората и бизнесът да не усетят по-високите цени на еленергията. За домакинствата действа мораториумът, докато за бизнеса в сметките през февруари ще бъдат компенсирани по-високите сметки през декември. 
 

"Бизнесът е компенсации от 110 лв. за ноември, 130 лв. за декември и таван до 250 лв. за януари, като помощта за декември ще се усети в сметките за февруари. За газа по същия начин", каза Кирил Петков.

Държавата ще компенсира и битовите потребители на газ. Помощта за домакинствата за декември ще бъде 26.77 лева за мегаватчас, а за януари - 42,33 лева за мегаватчас. 

Кирил Петков припомни, че на 25 януари македонското правителство идва у нас и ще проведат междуправителствено заседание.