Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Ваучерите за храна ще се облагат с ДДС. Това реши парламентът с промени в закона за ДДС, приети на първо четене.  Изискването е във връзка с евродиректива, за неприлагането на която страната ни е заплашена със санкции.

Приетото на първо четене предложение на финансовото министерство е с ДДС да започнат да се облагат доставките, платени с ваучери, които са издадени след 31 декември 2021 година.

От мотивите става ясно, че ще бъдат засегнати фирмите издатели, а не работодателите, служителите или крайните търговски потребители.

От партия "Възраждане" се възпротивиха на тези промени.

"Бизнесът счита, че предприятията, които не са регистрирани по Закона за ДДС ще бъдат поставени в неравностойно положение от една страна. Надявам се между първо и второ четене да бъде преразгледано становището за ваучерите, тъй като това засяга огромна част от работещите", заяви депутатът Цончо Ганев.

Председателят на бюджетната комисия Любомир Каримански от "Има такъв народ" посочи, че няма как режимът за международни оператори на ваучери да е различен само в България.

"Не смятам, че е много нормално целият български народ да плаща една санкция, която може да ни бъде наложена по договор, който вече сме подписали", каза той.

С приетите промени депутатите решиха още да се въведе нулева ставка от ДДС при доставка на стоки и услуги за целите на въоръжените сили. Създава се и възможност за коригиране на погрешно фактуриран ДДС при влязъл в сила ревизионен акт.

Депутатите приеха на първо четене и промени в закона за акцизите. Те опростяват акцизните процедури при търговия с акцизни стоки между страните членки на ЕС. С промените се създават нови статути на икономически оператори.

Народното събрание прие на първо четене и промени в Закона за корпоративното подоходно облагане. С тях се урежда данъчното третиране на резултатите от договори за продажба с обратен лизинг, съгласно международните счетоводни стандарти.

Коментари

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.