Григор Димитров отпадна още във втория кръг на Откритото първенство на Австралия със загуба от Беноа Пер (Франция) - 4:6, 4:6, 7:6(4), 6:7(2). 

В целия мач първата ни ракета не успя дори да се доближи до най-добрата си форма, така поражението дойде логично. И двамата тенисисти допуснаха много грешки - от тази гледна точка двубоят не бе на особено високо равнище. Тези на Димитров обаче бяха повече.

През миналата година той достигна до четвъртфинал, което означава, че ще загуби точки. Това ще стане факт в средата на февруари и ако дотогава не е наваксал пасива, Григор ще излезе извън топ 30.

За място на осминафинала Беноа Пер ще срещне Стефанос Циципас, победил с 3:1 сета Себастиан Баес (Аржентина). Французинът имаше физически проблем в края на срещата, поиска медицински таймаут и на корта дойде физиотерапевт, който му даде болкоуспокояващо.

Въпреки това той съумя да довърши срещата с победа, като се наложи във втория тайбрек в мача.

Срещата на корт №3, преминала при страхотна жега - 30 градуса по Целзий на сянка, започна с проблеми за Димитров още в откриващия сервис гейм. Все пак той поведе с 1:0 след близо 10 минути. 

В следващия обаче Пер не подмина новата възможност пред себе си и не след дълго имаше аванс от 3:1. Григор можеше да върне пробива, но не се възползва.

До края на сета и двамата спечелиха сервис геймовете си, така Беноа Пер поведе след 6:4.

Вторият премина с обрати. Този път 56-ият в света дръпна още в самото начало - 2:0. В изобилието от грешки и от двете ракети бившият №3 отвърна и изравни -  2:2. Не за дълго. Сервисът му никак не работеше добре - първият не влизаше, а вторият даваше прекрасни възможности на Пер. Така след нов брейк и затвърждаване той пак се оказа с два гейма напред - 4:2.

Нататък французинът не допусна големи сривове, но и Димитров пропиля шансове да го притисне. Отново 6:4.

Най-добрият ни тенисист трябваше да прави нещо, което никога не е постигал - обрат от 0:2. Все пак в третия сет той стабилизира представянето си и поне не тръгна с пасив от брейк. И поведението му показваше повече позитивизъм. 

Без пробиви се стигна до 5:4 за Григор и сетбол, но българинът прояви пасивност в следващата точка и Беноа спечели разиграването, така се спаси. Малко след това изравни и след ново равенство частта трябваше да се реши с тайбрек. Димитров постоянно водеше в него, можеше дори по-рано и лесно да реши спора, но все пак бе по-добрият и остана в битката - 7:6(4).

"Старата песен" от първите два сета зазвуча и в четвъртия, което дойде като леден душ за отрезвяване за феновете на Димитров. Те очакваха и психологически обрат, но на таблото бързо светна 3:0 за Пер. На свой ред той започна да бърка повече и Гришо не му прости - 3:3. 

При 4:4 в деветия гейм Беноа поиска помощ и срещата бе прекъсната за кратко. Въпреки това Пер поведе с 5:4. При 5:5 хасковлията съжаляваше, че не стигна до може би ключов брейк - и имаше защо. Доста колебания помогнаха опонентът да си върне преднината, а сетът пак отиде в тайбрек.

Надеждата за изравняване от страна на Григор трая кратко. Той поведе с минипробив, но бързо се озова догонващ - 2:4. Нататък краят бе въпрос само на време.

Димитров приключи толкова рано в Австралия и през 2020 г. - отново във втория кръг. В началото на декември той ще играе на турнир от ATP 250 в САЩ.