Григор Димитров стартира с победа в първия кръг на Откритото първенство на Австралия по тенис - 6:4, 4:6, 6:3, 7:5 за 2 часа и 48 минути срещу 20-годишния чех Ижи Лехецка (№142 в света).

Гришо ще срещне силен съперник във втория кръг - французинът Беноа Пер, който елиминира Беноа Пер в 5-сетов мач. Пер води с 2:1 в мачовете помежду им.

В първия сет българинът имаше трудности с адаптацията на корта в началото. Той направи голям брой непредизвикани грешки. При 5:4 обаче успя да пробие и поведе.

Гейм за гейм вървеше и вторият сет, в който дебютантът на "Аустрелиън оупън" продължи да се представя много солидно. Така в седмия гейм той се възползва от колебания на първата ни ракета, направи брайк, а след това и затвърди - 5:3.

Това се оказа решаващо. След размяна, Лехецка изравни общия резултат.

Димитров се стресна и набързо поведе с 3:0 с пробив в третия сет. Подобри представянето си на сервис и това даде отражение. Не след дълго си осигури 6:3 и 2:1 сета.

В четвъртата част обаче младият чех не се даде лесно. Развръзката дойде в края - пробив за бившия №3 за 6:5, материализиран с победен гейм за 7:5 и 3:1.

Виктория Томова обаче приключи участието си в Мелбърн - 3:6, 3:6 срещу опитната французойка Ализе Корне. Първата ни ракета при дамите преодоля три съпернички, за да стигне до основната схема на първия за годината турнир от Големия шлем.